11-årig tager 80 piller dagligt - risikerer ikke at kunne få ny medicin grundet pris

11-årige Katrine Meilvang Grum lider af cystisk fibrose. En ny politisk aftale kan risikere at koste hende den livsnødvendige medicin.

11-årige Katrine Meilvang Grum er en af de danskere, der er afhængig af dyr medicin og som risikerer at blive berørt af regeringens nye retningslinjer for indkøb af medicin.

Prisen bliver nemlig fremover en del af overvejelserne, når regionerne skal ind og vurdere, hvilken medicin patienterne skal tilbydes. Det kom frem efter at regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om et sæt nye retningslinjer for indkøb af sygehusmedicin.

Katrine Meilvang Grum lider af lungesygdommen, cystisk fibrose, og hun spiser 80 piller om dagen for at holde sin sygdom så nogenlunde i skak. Sygdommen er uhelbredelig, og med den nuværende behandling kan Katrine Meilvang Grum forvente at blive 40-50 år gammel.

En ny medicin, der er på vej på markedet, kan forbedre hendes liv markant. Den nye medicin kan - med stor sandsynlighed - give Katrine Meilvang Grum et næsten normalt liv, hvor hun kan nøjes med at tage én pille dagligt. Men medicinen bliver dyr.

Katrine Meilvang Grums forældre er frustrerede over udmeldingerne fra politikerne.

- De kan ikke være det bekendt. De burde skamme sig (politikerne red.), lyder det fra Katrine Meilvang Grums far, Søren Meilvang Grum. 

Forældrene fortæller, at de daglige piller og de to masker, som Katrine Meilvang Grum bruger både morgen og aften, er med til at holde sygdommen skak.

- Uden medicinen og maskerne ville hun ikke kunne fordøje maden. Hun ville få bakterier i lungerne, der ville danne arvæv og der ville være flere indlæggelser, siger Mette Meilvang, der er mor til den 11-årige.

I dag får tre danske patienter en tilsvarende medicin mod cystisk fibrose. Prisen er to-en-halv million kroner per patient om året. Den nye medicin vil virke på 200 danske patienter, og kan dermed komme til at koste flere hundrede millioner kroner om året.

Sundhedsminister roser aftale

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er glad for den nye aftale. 

- Jeg er utrolig glad for, at et enigt Folketing nu står sammen og sætter fælles retning og rammer for prioriteringen af det danske sundhedsvæsen. Vi sætter nogle hegnspæle op, hvor vi siger til landets regioner, at hvis I skal gå videre med jeres vurderingsarbejde, så kan I gå hertil - og ikke længere.

I aftalen står:

Såfremt et nyt lægemiddel skal være standardbehandling, skal der således være et rimeligt forhold mellem prisen på det nye lægemiddel og den merværdi, som lægemidlet vurderes at kunne tilbyde sammenlignet med eksisterende standardbehandling.