Legendarisk amerikansk forfatter er død

16x9
Den nu afdøde legendariske forfatter, Nelle Harper Lee. Arkivfoto fra 2009. Foto: Penny Weaver / AP

Harper Lee, forfatteren bag bestselleren 'Dræb ikke en sangfugl', er død, 89 år. Bogen er sandsynligvis den mest læste i det 20. århundrede.

Nelle Harper Lee, der har vundet den berømte Pulitzer-pris for sin bog 'To Kill a Mockingbird', på dansk 'Dræb ikke en sangfugl', er død.

Hun sov ind fredag morgen i sin fødeby Monroeville.

Lee blev født den 28.april i 1926 i byen Monroeville og var den yngste af en børneflok på fire. Hun gik på både skole og gymnasium i samme by, blot et par blokke væk fra hjemmet på Alabama Avenue. 

I et tidligere interview i marts 1964 siger den berømte forfatter om sin opvækst:

- Jeg er født i en lille by kaldet Monroeville i staten Alabama, den 28. april 1926. Jeg gik i den lokale skole og gik også i gymnasiet der. Senere gik jeg på universitet i Alabama. Det er vist det der er at sige om min uddannelse.

Karriere i New York

I 1949 flyttede den legendariske forfatter til New York. Her arbejdede hun med at lave flyreservationer, mens hun samtidig arbejdede med at slå igennem som forfatter.

Otte år senere havde Lee færdigskrevet manuskriptet til bogen 'To Kill a Mockingbird'.

Bogen er en varm og humoristisk fortælling, selvom den beskæftiger sig med alvorlige emner som voldtægt og racediskrimination. Den er løst baseret på forfatterens egne oplevelser og indtryk af familie og naboer i nærheden af hendes hjemby.

Den 11. juli 1960 blev bogen publiceret af J.B. Lippincott & Co. Forfatteren vandt Pulitzerprisen for den bedste skønlitterære udgivelse det år. Pulitzerprisen er en amerikansk journalistik-, litteratur- og musikpris, der uddeles årligt. 

Bogen regnes som en af amerikansk litteraturs klassikere. 

Efter 55 år udkom efterfølgeren til Lees debutroman sidste år. 'Sæt en vagtpost ud' røg ligeledes ind på bestsellerlisterne.