Flygtning reparerede cykler - nu kan han blive Danmarks bedste cykelrytter

En flygtning fra Eritrea har vist sig at være så talentfuld, at han kan nå helt op blandt de bedste cykelryttere herhjemme, siger hans træner.

Kahsay Negasi fra Eritrea kan kun en smule dansk og engelsk. Men der ét ord, som han har brugt flittigt, siden han kom til Danmark for 14 måneder siden.

- Vi kommunikerede med enkeltord i starten. Et af de ord, vi brugte rigtig meget, var svensknøgle, husker Bettina Fellov, der arbejder frivilligt med flygtninge i Dragør Kommune og er formand for den lokale afdeling foreningen Venligboerne.

Eritreeren skulle bruge svensknøglen til at reparere de cykler, som han og de andre flygtninge havde fået stillet til rådighed. Det lykkedes Bettina Fellov at fremskaffe det ønskede værktøj, og hun kunne se, at han var vant til at håndtere det. Derfor fik hun en idé.

- Så fandt vi et billede af en cykelrytter på Google, som jeg viste ham. Jeg spurgte, om han var cykelrytter, og så nikkede han, grinte og sagde, at det var han, fortæller hun. Efterfølgende kontaktede hun den lokale cykelklub.

Talenttræner begejstret
Det viser sig, at den 22-årige eritreer har cyklet lige siden han var dreng, og nu er han så begyndt at køre med eliteholdet hos Amager Cykle Ring, hvor det eneste problem er sproget.

- Jeg føler en glæde, jeg slet ikke kan beskrive. Der er dog den udfordring, at jeg ikke kan kommunikere så godt med mine holdkammerater, siger han på tigrinya, der er det primære sprog i Eritrea.

Sprogvanskeligheder eller ej, så er holdkammeraterne ikke i tvivl om, at deres nye medlem er en cykelrytter ud over det sædvanlige. Eritreeren har kørt med Amager Cykle Ring hen over vinteren og ifølge talenttræneren i klubben, Christian Berg Larsen, kan han nå op blandt de bedste i Danmark.

- Han kan drive det rigtig langt. Han kan komme til at køre nogle sjove løb, og han ser skarp og superfit ud. Jeg tror, at han vil være god i bjergene, og det er jo det, det går ud på i Tour’en (Tour de France, red.), siger han.

Indtil videre har Kahsay Negasi ikke kørt et eneste løb i Danmark, og derfor er der da også stadig usikkerhed om, hvor langt talentet rækker.

- Det er helt basale ting som at bremse rigtigt, at disponere kræfterne eller det at sidde i et felt, hvor der bliver skubbet. Alt det, der ikke har at gøre med at træde hårdt, vurderer Christian Berg Larsen.

Drømmer om Tour de France
Talenttræneren er ikke den eneste, der tror på Kahsay Negasi. I Dragør har borgerne samlet ind til en træningstur på Mallorca til foråret til omkring 15.000 kroner. Det skal give ham et skub op i den danske cykelelite.

- Jeg håber, det kan lade sig gøre at nå det højeste niveau i cykling. Jeg vil gerne deltage i Tour de France eller andre cykelløb i verden, og jeg vil prøve at gøre mig selv og det danske folk stolt, siger Kahsay Negasi.

Skulle det kikse med cykelkarrieren, har han dog lært en vigtig lektie af at komme til Danmark.

- I starten troede jeg ikke, at jeg var god nok på grund af min hudfarve. Men jeg fandt ud af, at bare man er ærlig og dygtig, kan man nå alt det, man vil, siger han.