TV 2 LIVECENTER: 04/01 2015

16x9
Foto:

TV 2 LIVECENTER giver dig dagens nyhedsoverblik.

Italien afsætter milliarder til beskyttelse af kulturarv
Italien har mandag godkendt en plan om at afsætte 300 millioner euro (over 2,2 milliarder kroner) på at beskytte landets kulturarv. Blandt andet skal der bruges penge på Kejser Nero gyldne hus i Rom, bymurene i Siena og  grundlaget for Venedig. Det skriver Reuters.

Regeringen bad om tysk hjælp til transportøransvar
Transportminister Hans Christian Schmidt (V) sendte før jul breve til både den tyske forbundsregering og delstatsregeringen i Slesvig-Holsten, hvor han udtrykkeligt bad om tysk støtte til og samarbejde om at håndtere det såkaldte transportøransvar. Men brevene er ikke blevet besvaret, skriver Jyllands-Posten.

Breivik-retssag mod den norske stat afvikles fra fængsel
Når en domstol skal afgøre sagen mellem den norske massemorder Anders Breivik og den norske stat senere på året, kommer det af sikkerhedsgrunde til at foregå i det fængsel, hvor han allerede afsoner, skriver The Guardian. Breivik har stævnet den norske stat over sine afsoningsforhold, som han mener strider mod menneskerettighederne.

Flere personer tilbageholdt i sønderjysk grænsekontrol
Mindst fem personer er mandag aften blevet tilbageholdt af politiet på Padborg Station efter indførslen af grænsekontrol, beretter TV 2's reporter Ole Kolster. Rigspolitiet offentliggør først tirsdag en samlet status over den første dag med grænsekontrol.

Scanpix
Vulkanen Fuego fotograferet mandag., Foto: Scanpix

Vulkan sender aske syv km op i luften i Guatemala
Vulkanen Fuego i Guatemala er gået i udbrud med spruttende materiale samt askeskyer i syv kilometers højde, skriver Reuters. Ingen er foreløbigt blevet evakueret, men beboere i nærtliggende områder er blevet bedt om at forholde sig årvågne.

Obama klar med forslag til våbenstramninger i USA
Den amerikanske præsident Barack Obama siger mandag, at Kongressen er nødt til at gøre noget ved landets våbenlove. Han vil de kommende dage fremsætte flere forslag til stramninger, som han ikke mener vil stride mod landets forfatning. Det skriver Reuters.

Scanpix
Zinedine Zidane sammen med klubpræsident Florentino Perez ved mandagens pressemøde., Foto: Scanpix

Zidane ny cheftræner i Real Madrid
Den spanske fodboldklub Real Madrid har fyret sin cheftræner Rafa Benitez efter bare en halv sæson i klubben. Franskmanden Zinedine Zidane overtager posten, oplyser Real Madrid på et pressemøde.

Politi har fået fem henvendelser om brandstifter
Efter Fyns Politi mandag frigav overvågningsbilleder af den formodet brandstifter fra Odense, har de fået fem henvendelser fra borgere, heraf tre med konkrete navne. Særligt én af dem finder politiet interessant, oplyser Fyns Politi til TV 2.

Forsvaret kan indsættes ved modtagecentre
De 400 soldater fra Forsvaret, der kan indsættes for at bistå politiet ved grænsekontrollen, skal indsættes ved de to "nødmodtagecentre", der kan oprettes, hvis presset af flygtninge bliver for stort. Det oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet til TV 2. Samme melding lyder fra justitsminister Søren Pind.

FN bekymret over saudisk brud med Iran
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon kalder Saudi-Arabiens diplomatiske brud med Iran for "dybt bekymrende". Det siger en FN-talsmand ifølge Reuters.

Støjberg: Forsvaret kan indsættes ved grænsen
400 ansatte fra Forsvaret kan bistå politiet med grænsekontrollen, hvis politiet skal aflastes. Det fortæller integrationsminister Inger Støjberg til DR Nyheder.

Her kan der komme snebyger
Et område med snebyger skal i det kommende døgn ned over Danmark - og frem til tirsdag aften kan der stedvis falde et par centimeter sne. Det viser TV 2 Vejrets seneste prognose.

Asbjørn Øygovden/TV 2 Norge
Det var i hytten her, den 13-årige pige blev fundet nytårsnat. Obduktionen viser, at hun formentlig døde af sult. , Foto: Asbjørn Øygovden/TV 2 Norge

13-årig norsk pige døde af sult i hytte
En 13-årig norsk pige, som blev fundet død i en hytte nytårsaften, er formentlig død af sult, viser obduktionen. Pigens mor er sigtet for alvorlig omsorgssvigt og for at have undladt at hjælpe datteren. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Nu kommer danske asyltal hver dag
Gældende fra i morgen, tirsdag, vil Udlændingestyrelsen opdatere om de seneste asyltal fra dag til dag – akkurat som det sker i vores naboland - og ikke en gang om måneden. Det oplyser udlændingeminister Inger Støjberg (V) til TV 2.

Identitet på brandoffer bekræftet
Den person, der blev fundet død efter en brand i Vium nær Videbæk nytårsnat, er nu fastslået som husets 54-årige kvindelige beboer. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Ti uden ID afvist på Sverige-færge
HH Ferries, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, har mandag afvist 10 potentielle passagerer grundet manglende identifikation. Ellers er dagen forløbet roligt, fortæller administrerende direktør Henrik Rørbæk til Ritzau.

Mand stukket med skruetrækker efter nabostrid
En 30-årig mand er mandag eftermiddag blevet stukket to gange med en skruetrækker i en beboelsesejendom i Hvidovre efter en nabostrid, oplyser Københavns Vestegns Politi til Ekstra Bladet. Offeret skulle være uden for livsfare.

Den Arabiske Liga indkalder til krisemøde
Sammenslutningen af selvstændige arabiske stater, Den Arabiske Liga, indkalder til krisemøde på søndag i forlængelse af den diplomatiske konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien, mandag er blevet yderligere optrappet. Det siger næstformanden i ligaen ifølge Reuters

Grænsekontrol har ikke givet afvisninger i Sønderjylland
Den midlertidige grænsekontrol har endnu ikke betydet nogen afvisninger af illegale indvandrere, mens der er registeret nogle enkelte asylansøgere, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi ved et pressemøde ved grænseovergangen i Kruså mandag eftermiddag.

Saudi-Arabien optrapper konflikt med Iran
Som følge af den højspændte situation mellem Saudi-Arabien og Iran, vil saudierne nu lukke for al flytrafik mellem de to lande, og alle saudiske borgere vil blive nægtet indrejse til Iran. Herudover vil saudierne afbryde alt kommercielt samarbejde mellem de to lande, oplyser den saudiske udenrigsminister til Reuters.

Aktienedtur spreder sig til USA
Amerikanske aktiemarkeder er mandag morgen åbnet med et fald på omkring to procent. Det sker efter en dag, hvor også europæiske og i særdeleshed det kinesiske aktiemarked oplevede store fald. Handlen på de kinesiske børser stoppede efter et fald på knap syv procent.

Medier: Israel bomber ved libanesisk by
Libanesiske medier rapporterer om et israelsk bombardement af byen al-Wazzani i det sydlige Libanon. Samtidig melder den den libanesiske tv-station al-Manar, at israelske styrker er blevet angrebet samme sted. Det skriver Reuters. Oplysninger er fortsat ubekræftede.

Færger aflyses grundet kraftig blæst
Ærøfærgerne aflyser resten af mandagens afgange på strækningerne Søby-Faaborg og Søby-Fynshav på grund af den kraftige sydøstenvind. Det rapporterer P4 Trafik.

Anklager kræver ti års fængsel for affaldssnyd
De fem tiltalte i en sag om fusk med affald og vejning på Miljøcenter Nord i Odense bør idømmes samlet ti års fængsel. Det argumenterede anklager Annette Korsgaard fra Fyns Politi for mandag, hvor sagen gik ind i den sidste uge. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Alternativet får sit første byrådsmedlem
Efter 15 måneder som løsgænger repræsenterer Melanie Simick fra årsskiftet Alternativet i Mariagerfjord Byråd og bliver dermed partiets første byrådsmedlem. Det bekræfter Melanie Simick over for Nordjyske. Hun forlod SF i oktober 2014 efter interne uenigheder.

Al-Shabaab dræber mindst ti i Somalia
Den militante islamistgruppe al-Shabaab har dræbt mindst ti personer i forbindelse med et angreb på en militærbase i det sydlige Somalia. En talsmand fra myndighederne i regionen fortæller, at al-Shabaab tog kontrol over landsbyen Warahan, da soldaterne trak sig tilbage. Det skriver NTB.

Politi frigiver video af formodet serie-pyroman
Fyns Politi frigiver nu en video af en mand, der kan have forbindelse til de mange brande i Odense-området. Særligt siden branden i Odense Roklub den 15. august 2015 har politiets opmærksomhed været rettet mod, at brandene kan være påsat af samme gerningsmand eller gerningsmænd.

Sudan bryder bånd med Iran
Sudan afbryder alle diplomatiske bånd med Iran, efter iranske demonstranter stormede den saudiske ambassade I Teheran lørdag. Det siger landets udenrigsminister, ifølge Reuters. 

Grænsekontrol i gang ved Kruså
Efter regeringens beslutning om at etablere midlertidig grænsekontrol øger politiet kontrollen på grænsen til Tyskland. Samtidig følger politiet nøje med i, hvordan den svenske identitetskontrol påvirker situationen i Danmark. Her ses et billede fra Kruså, hvor grænsekontrollen allerede er iværksat.

Emirater giver Iran kold skulder
De forenede Arabiske Emirater forringer diplomatiske bånd til Iran, skriver AP. Tidligere har både Saudi-Arabien og Bahrain meddelt, at de lukker for alle diplomatiske forbindelser til det shiamuslimske Iran. Det sker efter, at Saudi-Arabien har henrettet den shia-muslimske Nimr- al-Nimr.

200 betjente skal kontrollere grænsen
200 politifolk vil i skift være indsat i opgaven med at kontrollere den danske grænse til Tyskland, oplyser Rigspolitiet.

Tyskland: Schengen i fare med nye restriktioner
Tyskland siger ifølge AFP, at Schengen-aftalen er i fare med nye restriktioner ved EU's indre grænser, skriver Ritzau.

Cameron kalder IS-video propaganda
Den britiske premierminister, David Cameron, mener, at den seneste video fra terrorgruppen Islamisk Stat er propagada, skriver Reuters. Videoen fra ekstremistgruppen, der er lagt ud på internettet, skulle angiveligt vise en likvidering af fem "spioner".

3F: Færre mister dagpengeretten
Antallet af medlemmer, der mister retten til dagpenge, er faldet med 30 procent i 3F fra januar til oktober 2015 sammenlignet med året før, skriver Fagbladet 3F.
Mens 3.518 medlemmer af 3F's a-kasse opbrugte deres dagpengeret fra januar til oktober 2014, gjaldt det 2.467 medlemmer i samme periode i 2015.

Bahrain bryder diplomatiske bånd med Iran
Bahrains medieminister oplyser, at landet bryder diplomatiske bånd med Iran. Det skriver Reuters.Tidligere har Saudi-Arabien oplyst, at de bryder alle diplomatiske bånd med Iran, og at Irans diplomater har fået 48 timer til at forlade landet.
Den diplomatiske  undtagelsestilstand sker, efter Saudi-Arabiens henrettelse af den højtstående religiøse leder Nimr al-Nimr. 

Patrulje rykkes til dansk-tysk grænse
Baglandspatruljerne rykker frem til den dansk-tyske grænse. De skal stoppe alle mistænkelige biler i noget, der ligner grænsekontrol. Det erfarer TV 2 News

Boligsælgerne holdt bedre fast i udbudspriserne i 2015
Boligmarkedet oplevede stor fremgang i 2015, hvor antallet af handler og kvadratmeterpriserne røg pænt i vejret ikke mindst takket være det lave renteniveau.
Det afspejles også i de afslag, som ramte udbudspriserne i løbet af året.
Statistikker fra boliga.dk viser, at der samlet set blev skåret 6,6 milliarder kroner af udbudspriserne sidste år. Det er en smule under totalen for 2014, som lød på 7,1 milliard.

Field's-stridsparter tidligere del af samme gruppe
De to grupperinger, der den 18. marts tidligere i år, var parter i et blodigt opgør i indkøbscenteret Field's på Amager, har tidligere været en del af den samme gruppe, som er mistænkt for tidligere at have begået en række indbrud.
Det er politiet og anklagemyndighedens vurdering, fortæller anklager i sagen, Thomas Hugger, mandag i Københavns Byret.

Anklager kræver to år for tilskyndelse til terror
Et råb om Islamisk Stat (IS) og skyderier i Paris skal koste en 22-årig mand to års fængsel.
Det siger anklager Annette Vester mandag formiddag i Østre Landsret i København, hvor straffesagen mod den unge kjortelklædte mand nærmer sig sin afslutning. 
 - Der er ingen formildende omstændigheder. Der er ikke noget, der tyder på, at tiltalte har handlet ud fra en forbigående indskydelse. Alt peger i retning af, at han ved, hvad han gør, siger anklageren i sin procedure.

Svensk råd: Samme regler for kompensation
Det svenske forbrugerråd mener, at rejsende kan have ret til kompensation, hvis de forsinkes på grund af id-kontrollen. Rådet skriver på dets hjemmeside, at der for rejsende, der forsinkes på grund af id-kontrollen, gælder samme regler for kompensation som under normale omstændigheder. 

Politi: Id-kontrol afskrækker flygtninge
Rygtet om en skærpet svensk grænsekontrol og kravet om billed-id for de rejsende, som krydser Øresund med tog, bus eller færge, holder migranter og flygtninge fra at rejse mod Sverige.
Det vurderer presseansvarlig for det svenske politi i region syd, Ewa-Gun Westford.
- Nogle mennesker vil ikke tage til Sverige lige nu, fordi de er nervøse, men det vil stilne af om et par dage, tror jeg, og folk vil tænke mindre over den skærpede grænsekontrol, siger Ewa-Gun Westford til Ritzau.

To moskeer angrebet i Bagdad
Mindst to sunnimuslimske moskeer er blevet angrebet i den sydlige del af Bagdad. Det oplyser en talsmand fra irakisk politi, ifølge Reuters. 

Ærgerlig transportminister: Ødelæggende for hele regionen
Transportminister, Hans Christian Schmidt (V), er mandag formiddag mødt op på perronen i Kastrup Lufthavn for at se, hvordan den nyindførte id-kontrol påvirker de rejsende. Han håber, at kontrollen bliver ophævet hurtigt, da den ifølge ham er ødelæggende for hele Øresunds-regionen. 

Storebælt ophæver varsel
Sund & Bælt har siden søndag aften frarådet kørsel med vindfølsomme køretøjer på Storebæltsbroen på grund af kraftig vind. Men klokken 10 blev varslet ophævet, og alle køretøjer kan nu passere broen i sikkerhed. Det oplyser Sund & Bælt på Twitter.

Mellemøst-uro sender oliepriserne en smule op igen
Efter at have rundet de laveste niveauer i 11 år i slutningen af december, er oliepriserne igen på vej op.
Det toneangivende europæiske olieindeks Brent lå mandag morgen i et niveau over 38 dollar tønden. Det skal ses i forhold til, at prisen for en lille uge siden lå pænt under 37 dollar pr. tønde.

Tre ministre deltager i pressemøde
Foruden statsministeren vil tre andre ministre være til stede, når Lars Løkke Rasmussen orienterer om den skærpede grænsekontrol klokken 12 i Spejlsalen, lyder det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.
Det drejer sig om udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pind og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

Facebook-stifter vil udvikle elektronisk butler
Stifteren af Facebook, Mark Zuckerberg, vil i det nye år bygge en butler eller en personlig assistent med en kunstig intelligens, der skal assistere ham i hans arbejde, oplyser han på Facebook.

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in...

Posted by Mark Zuckerberg on Sunday, January 3, 2016

Udgangsforbud i Aden
Den yemenitiske regering har nu indført udgangsforbud i den sydligt beliggende havneby Aden fra klokken 20 mandag til klokken 5 tirsdag morgen.
Udgangsforbuddet er blevet indført efter et møde i byens sikkerhedsudvalg søndag aften. Det skriver Reuters. 

Togskift og id-tjek klares på minutter
Passagerer, der skal med tog til Sverige, skal berede sig på ekstra rejsetid. For TV 2’s reporter Brian Lindhoff tog det tre et halvt minut at skifte tog og komme gennem id-kontrollen på perronen i Kastrup Lufthavn.
Skånetrafikken anslår, at rejsetiden mellem Østerport og Lund bliver tredoblet.

Tre dræbt af angreb i Afghanistan
Mindst tre personer er blevet dræbt i angreb tæt ved det indiske konsulat i Mazar-i- Sharif i det nordlige Afghanistan.
Ifølge en talsmand for guvernøren i området forsøgte tre mænd sent søndag aften at bryde ind i et hus tæt ved konsulatet. Det er ikke klart, hvem der står bag angrebet eller hvor mange, der er kvæstet. Foreløbig er en sikkerhedsvagt og to af angrebsmændene erklæret dræbt. Fire angrebsmænd har forskanset sig i en bygning omringet af specialstyrker. Det skriver NTB. 

Tre dræbt af angreb i Afghanistan
Mindst tre personer er blevet dræbt i angreb tæt ved det indiske konsulat i Mazar-i- Sharif i det nordlige Afghanistan.
Ifølge en talsmand for guvernøren i området forsøgte tre mænd sent søndag aften at bryde ind i et hus tæt ved konsulatet. Det er ikke klart, hvem der står bag angrebet eller hvor mange, de er kvæstet. Foreløbig er en sikkerhedsvagt og to af angrebsmændene erklæret dræbt. Fire angrebsmænd har forskanset sig i en bygning omringet af specialstyrker. Det skriver NTB. 

Civile politibiler hærget af ild
En af politiets civile biler er natten til mandag blevet hærget af ild i Vejen. Politiet vil nu undersøge, om branden er påsat.

Eksplosion ved Kabul Lufthavn
En eksplosion er blevet udløst tæt på lufthavnen i Kabul. Der er fortsat ingen oplysninger om dræbte eller tilskadekomne. Det oplyser en talsmand fra det afghanske politi, ifølge Reuters. Det er kun en uge siden en selvmordsbomber dræbte én og sårede 33 ved samme lufthavn. 

Rekord-dyk på kinesisk børsmarked
Både aktiemarkeder og valutaer i de vigtigste asiatiske lande har oplevet store dyk mandag morgen dansk tid. I Shanghai er SSE-indekset faldet næsten syv procent. Aldrig før har hovedindekset oplevet tilsvarende dyk på årets første handelsdag, skriver Bloomberg. 

Billige solcelleanlæg slår revner de kommende år
Dårlig kvalitet og en lang, bumpet tur fra Kina til Danmark medfører, at en række solcelleanlæg får problemer med ydelsen i de kommende år. Det mener både Danske Solcelleejere og seniorkonsulent på Teknologisk Institut, skriver Ingeniøren.dk

Saudiarabisk mand dræbt i henrettets hjemby
En saudiarabisk mand er blevet skudt og dræbt i sit hjem sent søndag i byen Awamiya, som var den henrettede sheik Nimr al-Nimrs hjemby.
Et otteårigt barn er desuden på hospitalet. Det er endnu uvist, hvem gerningsmanden er, skriver det statslige nyhedsbureau SPA ifølge Reuters og AFP.

Udbuddet af boliger i markant fald i december
Julefreden sænkede sig over boligmarkedet i december, hvor udbuddet af alle boligtyper faldt. Det viser tal fra Boligsiden.dk. Fra november til december faldt udbuddet af villaer og rækkehuse med 2,1 procent, og udbuddet af ejerlejligheder faldt med 2,9 procent på landsplan. Udbuddet af sommerhuse faldt med 3,3 procent. 

Eftersøgning på 52-årig mand i Nordjylland
Nordjyllands Politi begyndte søndag aften en eftersøgning på en 52-årig mand fra Skagen, efter anmeldelse fra familien, der senest var i kontakt med ham 2. januar 15.30. 
Familien oplyste, at manden, der beskrives som 180 centimeter høj, slank og med kort gråt hår og skægstubbe, muligvis kan være til fare for sig selv. 

Kraftigt jordskælv ryster Indien - flere dræbte
Mindst fire personer er omkommet og omkring 100 er kommet til skade i et kraftigt jordskælv, som natten til mandag har ramt Indien tæt på landets grænser til Myanmar og Bangladesh, skriver de udenlandske nyhedsbureauer.

Ni mænd i retten efter Field's-opgør
Mandag indleder Københavns byret sagen mod ni mænd, som er anklaget for at have deltaget i skudvekslingen, der 18. marts i år fandt sted i indkøbscentret Field's på Amager.
Her stødte to rivaliserende grupperinger sammen i storcenteret uden respekt for de mange handlende gæster begyndte de at jagte hinanden med pistoler og knive.

Kraftig blæst ved Storebælt
Kraftig blæst generer stadig trafikken på Storebæltsbroen, hvor al kørsel med vindfølsomme køretøjer frarådes mandag morgen. Varslet ventes at blive ophævet klokken 10. Det skriver Sund og Bælt på Twitter. 

Id-kontrol skabte problemer fra starten
Ved midnat trådte den svenske id-kontrol i kraft på alle tog, busser og færger, der ankommer til Sverige. Og det forløb ikke gnidningsfrit, da grænsekontrollen på offentlige transportmidler med retning mod Sverige trådte i kraft ved midnat.
Michael Randropp, Pendlerklubben Kystbanens formand, var til stede på togperronen i Kastrup, da de første passagerer fik tjekket deres id, og han beretter om forsinkelser og problemer med kontrollørernes udstyr. 

Jubelår for bilbranchen
207.717 biler kørte væk fra landets bilforhandlere med en ny ejer bag rattet i løbet af 2015. Dermed er sidste år et rekordår for salget af personbiler, meddeler De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.
Det er første gang nogensinde, at der er blevet solgt mere end 200.000 biler. Og sammenlignet med 2014 er der tale om en stigning på knap ti procent.

To dræbt af lavine på Mont Blanc
En mand og en kvinde fra Litauen er blevet dræbt nær bjerget Mont Blanc i de franske alper, da en lavine begravede dem søndag.
Det oplyser militærpolitiet i Frankrig ifølge nyhedsbureauet AFP. De to dræbte personer var erfarne bjergbestigere.
Lavinen blev udløst efter voldsomt snefald ved Grands Montets, der er et velkendt skiområde. Grands Montets er en af tinderne i bjergkæden ved Mont Blanc.

Hvad er TV 2 LIVECENTER?

Se TV 2 News live her.

TV 2 Nyhederne giver dig med dette overblik mulighed for at få dagens historier først.

Overblikket er anvendeligt for dig, der ønsker at se, hvad der er sket i verden. Samlet et sted. Og løbende opdateret.

Vi giver dig alt fra dagens største historier, nyheder der breaker og citater fra dagens hovedpersoner.

Aktualitet og evnen til at være til stede er et af TV 2 Nyhedernes styrkeområder, og det afspejler sig i TV 2 Nyhedernes LIVECENTER.

TV 2 LIVECENTER er opdateret alle dage fra klokken 05.00 – 00.00.