Skatteråds-formand: 'Foruroligende' at S-sag er lækket til avis

16x9
Noget tyder på, at tavshedspligten er overtrådt, og det bekymrer Hanne Søgaard Hansen. Foto: Polfoto

Det er helt efter bogen, at Socialdemokraterne har en medarbejder ansat, der jævnligt kører partiformand Mette Frederiksen rundt til blandt andet virksomhedsbesøg. Det konkluderer Skatterådet i et bindende tilsagn til partiet.

Det er til gengæld ikke efter bogen, at dagbladet BT har fået fingre i afgørelsen før Socialdemokraterne selv. BT kontaktede nemlig partisekretær Lars Midtiby om sagen allerede tirsdag, mens partiet først har fået afgørelsen onsdag.

- Jeg synes, det er naturligt, at man kan have en fortrolig dialog med myndighederne, herunder Skat. Men sådan er det åbenbart ikke. Det er ærgerligt, at det skal være sådan. Og det er ikke fremmende for tilliden til Skat, skriver Midtiby på sin Facebook-profil.

Ingen grund til at tro, at medlemmerne ikke holder tæt
Formanden for Skatterådet, skatteadvokat Hanne Søgaard Hansen er ganske enig med partisekretæren. I hendes fem år som formand for rådet har hun ikke oplevet noget lignende, og er ganske overrasket over at det tilsyneladende har fundet sted i denne sag.

- Det er ikke alene højst uheldigt – det er en overtrædelse af tavshedspligten, hvis det kommer fra Skat eller rådet. Det er alvorligt og ganske foruroligende, hvis det er tilfældet, siger hun til TV 2.

Hanne Søgaard Hansen har ikke noget bud på hvor lækagen kommer fra.

- Min erfaring med Skat og Skats medarbejdere er, at de er meget pålidelige og opmærksomme på ikke at overtræde tavshedspligten. Jeg har heller ikke grund til at tro, at rådets medlemmer fortæller om afgørelserne før vi selv offentliggør dem, siger hun.

Venstre-medlem: Alle skal kunne henvende sig
Venstres tidligere folketingsmedlem, Mads Rørvig, der også var partiets skatteordfører indtil han røg ud af Folketinget ved valget i juni, tager afstand fra lækagen. 

- Jeg er godt tilfreds med, at der er en særlig skærpet straframme for at overtræde den udvidede tavshedspligt. Jeg har tillid til at myndighederne drager de nødvendige konsekvenser, siger han, der ikke vil be- eller afkræfte at rådet har truffet en afgørelse i sagen.

Gør han det, vil han nemlig overtræde tavshedspligten. Han vil til gengæld gerne slå fast, at det er uholdbart, at afgørelser slipper ud. 

- Uanset hvem man er, skal man kunne henvende sig til Skat og få et bindende svar, som kun offentliggøres fuldstændig anonymiseret, siger han. 

Skatterådets normale procedure er, at spørgeren i sagen altid får besked først, og først derefter offentliggøres afgørelsen i anonymiseret form på Skats hjemmeside. Kan spørgeren ikke anonymiseres tilstrækkeligt, bliver afgørelsen ikke offentliggjort.

BT kan i morgen ”afsløre” at vi i Socialdemokratiet har en medarbejder, der fra tid til anden hjælper med at køre Mette...

Posted by Lars Midtiby on Wednesday, December 16, 2015

Skatterådet

Skatterådet et er centralt udpeget organ, der sammen med Skat udgør Danmarks øverste administrative ligningsmyndighed på indkomstskatte- og afgiftsområdet. Det består af 19 medlemmer, hvoraf seks er udpeget af Folketinget, mens 13 udpeges af skatteministeren, herunder formanden og næstformanden. Fire medlemmer repræsenterer kommunerne, mens øvrige fire repræsenterer erhvervslivet og lønmodtagerne.

Rådet nedsættes med hjemmel i skatteforvaltningsloven og blev oprettet 1. november 2005 som erstatning for Ligningsrådet.

Skatterådets primære arbejdsområde er behandlingen af principielle anmodninger om bindende svar. Rådet afgør de sager, som Skat foreligger for rådet.

Kilde: Skatterådet/Skat. Foto: Scanpix