Ny måling: Vælgerne belønner rød blok efter blå finanslov

16x9
Rød blok går frem efter sidste uges blå finanslov. Foto: Scanpix

Sidste uges finanslov var blå, men hos vælgerne er det rød blok, der løber med sejren.

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

Rød bloks føring er i forhold til seneste måling blevet udbygget med et procentpoint, og det betyder, at forspringet til de blå partier nu hedder 51,4 procent mod 48,6 procent.

- Det er værd at bemærke, at blå blok – på trods af en blå finanslov, hvor de deler milliarder ud i gaver til både bolig- og bilejerne, sundhedsvæsenet og de ældre – ikke samlet set bliver belønnet. Tværtimod er det rød blok, der går frem, siger TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen.

I den røde blok er det særligt Enhedslisten og Alternativet, der trækker læsset. Begge partier står ifølge målingen til en fremgang på to mandater. Til gengæld mister Socialdemokraterne to mandater i forhold til målingen i oktober.

DF går endnu en gang tilbage
Ovre i den blå lejr fortsætter Dansk Folkeparti sin tilbagegang.

I forhold til seneste måling står blå bloks største parti til at miste et mandat, og sammenlignes der med valgresultatet, ville Dansk Folkeparti blive reduceret med tre mandater, hvis der var valg i dag.

Med tilbagegangen på knap to procentpoint er Kristian Thulesen Dahl og co. det parti, der har oplevet det største fald siden valget.

Ifølge Thomas Funding Therkildsen er tilbagegangen et udtryk for, at forventningerne til Dansk Folkeparti i dag er væsentligt større, end de var under VKO i 00’erne.

- Dansk Folkeparti har haft svært ved at honorere de forventninger. Og det er det, der slider på dem lige nu vælgermæssigt. Det er udtryk for, at der er nogle vælgere, der ikke føler, at de får det, som de havde troet, siger Thomas Funding Therkildsen.

Han mener, at Dansk Folkeparti - med sin status som det største parti i blå blok og det næststørste parti i Folketinget - nu er oppe i ”en anden vægtklasse”, hvor der skal leveres svar på samfundets helt grundlæggende udfordringer.

Den omstilling har Dansk Folkeparti haft svært ved, mener Thomas Funding Therkildsen. Og oven i det skal partiet nu også kæmpe med både Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om indflydelsen, påpeger han.

LA bliver ikke belønnet for finanslov - men det gør K
Trods en finanslov med lavere registreringsafgift og fastfrysning af grundskylden går Liberal Alliance i forhold til seneste måling tilbage med 1,6 procentpoint svarende til tre mandater.

Det Konservative Folkeparti er også med i den nye finanslovsaftale, men her er vælgernes dom anderledes positiv.

Partiformand Søren Pape Poulsen kan glæde sig over en fremgang på 0,8 procentpoint svarende til et ekstra mandat sammenlignet med sidste måling.

Og det skyldes ifølge Thomas Funding Therkildsen, at de konservative – partiets størrelse taget i betragtning – har fået en stor sejr med fastfrysningen af grundskylden.

- Det er nærliggende at konkludere, at det er det, vælgerne belønner, siger TV 2’s politiske analytiker og tilføjer om Liberal Alliances tilbagegang:

- Der tyder det ikke på, at vælgerne i lige så høj grad belønner de indrømmelser, som Liberal Alliance har fået på registreringsafgiften, siger Thomas Funding Therkildsen.

Venstre går med 18,4 procent af stemmerne frem fra 32 til 33 mandater.

Mandater fra sidste måling i parentes.

Socialdemokraterne: 46 (48)
Radikale Venstre: 9 (9)
Det Konservative Folkeparti: 6 (5)
SF: 8 (8)
Liberal Alliance: 12 (15)
Kristendemokraterne: 0 (0)
Dansk Folkeparti: 34 (35)
Venstre: 33 (32)
Enhedslisten: 17 (15)
Alternativet: 10 (8)

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 23.-26. november. 1.095 respondenter har medvirket i undersøgelsen.