Fransk Toys R Us fjerner legetøjsvåben efter terror: Sådan gør de i Danmark

16x9
Den amerikansk-baserede legetøjskæde Toys R Us fjerner tocifret antal legetøj fra butikshylderne efter terror Foto: Scanpix

Den verdensomspændende legetøjsbutik 'Toys R Us' tog fredag 23 forskellige slags legetøj ned fra salgshylderne i Frankrig.

Den verdensomspændende legetøjsbutik 'Toys R Us' tog fredag 23 forskellige slags legetøj ned fra salgshylderne i Frankrig. Alt legetøjet har det til fælles, at de ’ligner’ pistoler og våben.

Det skete præcis en uge efter, at 130 mennesker mistede livet under terrorangrebene i Paris.

- Beslutningen skal ses i lyset af Paris-angrebene, lyder det også fra legetøjsfirmaet til AFP.

Kan fejlfortolkes
Efter terrorangrebene har Frankrig været i undtagelsestilstand, og der er blandt andet indsat militære styrker på forskellige offentlige knudepunkter i landet. Det er da også af hensyn til politiet, at legekæden ikke længere vil sælge alle slags legetøjsvåben.

- Vi tager beslutningen for at undgå, at det her legetøj kunne blive fejlfortolket som rigtige våben, og dermed kunne blive til forvirring for politistyrkerne, lyder det fra Toys R Us.

Den amerikansk-baserede kæde har 48 butikker i Frankrig. De oplyser, at det kun er legetøjsvåben, der kan minde om rigtige våben, som er blevet fjernet. Derfor kan man stadig finde vandpistoler, lightsabers og lignende.  

Det er ikke oplyst hvor lang tid legetøjet er taget af de franske hylder.

Dansk Toy R Us har en politik
I Danmark er det firmaet Top Toy, som driver både Fætter BR og Toys R Us. Firmaet har de seneste år diskuteret, hvorvidt de vil have legetøjsvåben til salg i deres forretninger. 

Liselotte Gjerdrun Carlsen, VP for Kommunikation hos Top Toy, fortæller, at de har en løbende dialog, i forhold til hvilke legetøjsvåben de vil sælge.

- Vi vil gerne drive en ansvarlig forretning, og så er det helt naturligt for os, at se hvad der passer ind i vores sortiment. Det betyder, at vi ikke sælger legetøjsvåben, der kan associeres med moderne krig, terror og gadekriminalitet, siger Liselotte Gjerdrun Carlsen.

Derfor kan der hos Fætter BR og Toys R Us i Danmark kun købes legetøjspistoler som for eksempel er farvestrålende eller middelalderlige. 

- Børn er jo glade for at lege rollespil og cowboy og indianer. Derfor har vi nogle små kopier af gammeldags våben. Men det er altid en debat, hvad der er etisk korrekt at sælge for os, siger Liselotte Gjerdrun Carlsen.