300 år gammel og kendt beværtning ødelagt af Freja

De fleste, der har besøgt Jægersborg Dyrehave i Nordsjælland, kender den charmerende hvide bygning, Peter Lieps Hus, der ligger lige før en af indgang

De fleste, der har besøgt Jægersborg Dyrehave i Nordsjælland, kender den charmerende hvide bygning, Peter Lieps Hus, der ligger lige før en af indgangene til forlystelseshaven Bakken. Stedet blev bygget i 1700-tallet og har siden været udsat for lidt af hvert - natten til søndag var ingen undtagelse, da et af Dyrehavens mange træer bukkede under for stormen Freja.

Således er et cirka 45 meter højt træ væltet ned på den gamle bygning og har ødelagt størstedelen af taget i den store pejsesal, der bliver brugt til selskaber, herunder også mange julefrokoster. Det skriver TV 2 Lorry.

- Vi er selvfølgelig lidt chokerede. Det kommer til at gå ud over vores julefrokoster, for der er sket store skader. Hele taget er væk, fortæller forpagter Bastian Bak.

Brændt ned tre gange - og ramt af Freja
Bygningen er ejet af Naturstyrelsen og blev i det 19. århundrede omdøbt fra Kildehuset til Peter Lieps Hus efter Dyrehavens første egentlige skytte. Ifølge Naturstyrelsen nåede han således at nedlægge omkring 11.000 stykker hjortevildt. Udover at blive indkaldt som skarpskytte i krigen mod Prøjsen tilbragte han desuden mange timer med Frederik 7., som han roede rundt i Hjortekæret, hvor kongen fiskede efter karper.

Peter Liep måtte som 51-årig opgive hvervet som skytte i Dyrehaven, da vægten på 140 kg. forhindrede ham i at kunne snige sig ind på byttet - og ikke mindst gjorde det umuligt for ham at gemme sig på sit foretrukne jagtsted - et udhulet træ, som stadig eksisterer.

Han faldt død om ved stambordet på beværtningen Kildehuset, som altså nu hedder Peter Lieps Hus, skriver Naturstyrelsen.

Den oprindelige bygning brændte ned til grunden i 1915 - det skete i øvrigt igen efter genopførelsen i 1928. I 1952 brændte udbygningerne, og nu kan stormen Freja også skrive så på listen over hændelser, der har ramt den folkekære bygning.