Udvalg: Politikere må gerne stikke en nødløgn

Politikere kan stadig - i særlige tilfælde - bruge en nødløgn, og der er ikke lagt op til lovændringer, efter at et udvalg har kigget nærmere på den såkaldte Christiania-sag. Det var efter denne sag, at daværende justitsminister, Morten Bødskov (S), endte med at måtte stoppe som minister.

Der har, siden sagen eksploderede, været nedsat et udvalg, som skulle komme med en betænkning om, hvorvidt der skulle ændres noget i lovgivningen. Det bliver nu slået ned, oplyser justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Udvalget har hæftet sig ved, at reglerne for ministre allerede har krav om, at man ikke må lyve for Folketinget.

- Udvalget har desuden fundet, at det er nødvendigt, at sandhedspligten fortsat kan tilsidesættes i ekstraordinære situationer – f.eks. i nødretssituationer, hvor menneskeliv eller statens sikkerhed står på spil, står der blandt andet i pressemeddelelsen.

Udvalget afviser samtidig at have vurderet den konkrete sag, men foreslår til gengæld en anden ændring:

- I stedet for lovændringer foreslår udvalget en ordning, som giver mulighed for, at en minister i ekstraordinære situationer kan fortælle sandheden til et folketingsorgan med nogle få udvalgte medlemmer.

Justitsminister Søren Pind (V) fortæller i pressemeddelelsen, at han er enig i udvalgets resultater om, at der ikke skal være nogen lovændringer.

Et Christiania-besøg blev til en nødløgn
Sagen begyndte for fire år siden, da daværende formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, ville besøge Christiania i København. Det blev foreslået, at Folketingets Retsudvalg skulle gennemføre et besøg. Politiets Efterretningstjeneste fandt ud af det planlagte besøg, men mente, der ville være en sikkerhedsrisiko.

PET ville have besøget aflyst men måtte bringe en anden forklaring. Det blev, at den daværende politidirektør, Johan Reimann, ikke havde tid til at deltage. At det ikke var rigtigt, vidste justitsministeren, retsudvalgsformanden og PET-chefen.

Først i 2013 udviklede sagen sig eksplosivt, da det kom frem i Ekstra Bladet, at PET havde kigget i DF-politikerens kalender for at finde en dato for Christiania-besøget, hvor hun ikke var ledig. Det fik daværende PET-chef, Jacob Scharf, til at trække sig.

Efter nye afsløringer måtte justitsminister Morten Bødskov i et samråd med Retsudvalget erkende, at han tidligere havde løjet over for dem. Samrådet den 10. december endte med, at et flertal i Folketinget havde mistet tilliden til ministeren, og han måtte gå af.

Se interviewet med Morten Bødskov, hvor han forklarede om sin afsked, i videoen ovenfor.

Den 29. februar 2012 var det planlagt, at Folketingets Retsudvalg skulle besøge fristaden Christiania i København. Et besøg, som også Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti ønskede at deltage i.

Besøget blev imidlertid aflyst, få dage inden det efter planen skulle gennemføres. Og medlemmerne af retsudvalget fik den begrundelse af udvalgets formand, Anne Baastrup (SF), at det var fordi politidirektør Johan Reimann ikke kunne deltage.

Senere kom det dog frem, at den reelle begrundelse i stedet var, at Pia Kjærsgaards deltagelse i Christiania-besøget ifølge PET ville betyde en konkret trussel mod udvalget. Og det er ligeledes kommet frem, at justitsminister Morten Bødskov direkte bad Anne Baastrup om ikke at informere udvalget om denne reelle årsag til aflysningen.

Det fik i december Enhedslistens til at udtrykke mistillid overfor justitsminister Morten Bødskov, som derfor måtte trække sig fra sin post.