Rekordhøjt antal anmeldelser om dyremishandling

For få kvadratmeter og smertefulde sygdomme. Det er ifølge Dyrenes Beskyttelse hverdagen for et stigende antal husdyr.

For få kvadratmeter og smertefulde sygdomme. Det er ifølge Dyrenes Beskyttelse hverdagen for et stigende antal husdyr. Aldrig før har dyreværnsorganisationen fået så mange anmeldelser om landbrugsdyr, der lever under kummerlige forhold.

Alene sidste år modtog Dyrenes Beskyttelse 712 anmeldelser om dyremishandling, hvilket er en stigning på 26 procent på to år.

TV 2 har været med to ansatte i Dyrenes Beskyttelse på et uanmeldt besøg på et økologisk landsted i Roskilde. Du kan se hele besøget i videoen øverst i artiklen.

- Vi kan se, at anmeldelserne er begrundet. Når vi ser på udearealerne, så er de altså møget til, og der er et stort lag vand blandet med gødning og urin, siger dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Johansen, til TV 2.  

Regn og billeder
Landbrugets ejer, Jørgen Holst, forklarer, at grisenes oversvømmede udearealer skyldes, at der har været en stor mængde regn.

- Sådan er det, når der har været noget regn, siger han til TV 2, selvom han medgiver, at han burde have fjernet vandet fra stierne.

Naboen til landbruget havde nogle dage inden det uanmeldte besøg fra Dyrenes Beskyttelse taget billeder af grisene. På billederne kunne man blandt andet se, at en af grisene havde navlebrok.

- Det havde jeg ikke noget kendskab til, siger grisenes ejer Jørgen Holst.

Dyrenes Beskyttelse kan ikke uddele bøder - til gengæld kan de give husdyrsejerne mulighed for at forbedre forholdene for dyrene.

- Jeg skal have kigget på at få lavet nogle bedre dræn, og så skal der være mindre vand på stierne udendørs, siger Jørgen Holst til TV 2.  

Især mindre landbrug anmeldes
Det er især dyrenes forhold hos de mindre landbrug, der bliver anmeldt til Dyrenes Beskyttelse.

Hos landmændenes interesseorganisation erkender man problemet.

- Vi har løbende en tæt dialog med Dyrenes Beskyttelse. Næste gang vi mødes med dem, vil vi høre om de har et forslag til, hvordan vi kan sikre høj dyrevelfærd i Danmark, siger direktør i Landbrug og Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen til TV 2.

Du kan se hele interviewet med direktøren herunder: