Dankort-svindlernes næste offer: Sådan undgår du, at det er dig

16x9
Med skimmeudstyr i hæveautomater får svindlere fat på dine dankortoplysninger. Hvor udstyret sidder på maskinen, kan du se i grafikken i artiklen. Foto: Getty.

En borger fældede fredag aften to dankort-svindlere for at have indsat udstyr på en hæveautomat til at indsamle dankortoplysninger.

En borger fældede fredag aften to dankort-svindlere for at have indsat udstyr på en hæveautomat til at indsamle dankortoplysninger. Med oplysningerne ville svindlerne kunne have misbrugt hundredevis af dankort. 

Ifølge NETS er dankortmisbruget steget fra 47,3 millioner kroner i 2013 til 65,4 millioner sidste år. Kriminelle får fat i oplysningerne med blandt andet såkaldt skimmeudstyr, som netop var det, borgeren fredag aften opdagede på en hæveautomat.

Kriminelle kan med skimmeudstyret ikke blive i stand til at misbruge dit kort i Danmark, oplyser Jyske Bank TV. De får kun en kopi af dit korts magnetstribe og fingrene i din pinkode og mangler derfor kopi af kortets chip, som er nødvendig i Danmark for at kunne bruge kortet.

Svindlerne kan med magnetstriben og pinkoden i stedet misbruge dit kort i udlandet, hvor der ikke er samme krav til en chip. 

Hvordan du undgår hæveautomater, der er har lidt hærværk af dankort-svindlere er ikke let. Arbejdet med at få udstyret på er ofte udført så godt, at det ikke er til at se, at det er der. På billedet herunder kan du se, hvor svindlere monterer udstyret for at få fat i et dankorts magnetstribe og pinkode.

Sådan gør dankort-svindlere også
Det er ikke kun med skimmeudstyr, at svindlere kan få fat på dine dankortoplysninger. Nogle kriminelle bruger en metode, hvor de aflurer din pinkode og derefter stjæler dit dankort.

Tidligere har vicepolitiinspektør ved NEC, Tormod Christensen, sagt til TV 2, at pinkodeaflurring er et fænomen, de for alvor er blevet gjort opmærksomme på i foråret sidste år.

Herunder kan du læse eksempler på metoder, som kriminelle bruger til at aflure din kode.

Spørger om vej

Det mest udbredte var i begyndelsen at aflure folks kode, når de tastede den ind, og derefter spørge om vej udenfor butikken. Når kunden viste vej på den kriminelles kort, brugte de forvirringen til at snuppe offerets dankort. 

Punkteret dæk

Der er også set eksempler på, at de har punkteret folks dæk og så efterfølgende tilbudt hjælp til at lappe det. Der var bare en bagtanke ved hjælpen. Imens de assisterede med dækket, stjal de folks dankort. 

Forfølgelse

Blandt de grovere tilfælde er de kriminelle fulgt efter den forurettede og har så stjålet dennes kort, når vedkommende er kommet hjem. 

I grupper

Typisk arbejder svindlerne i små flokke på to-tre personer, hvor én afleder offerets opmærksomhed, mens en anden aflurer koden og en tredje f.eks. stjæler kortet. 

Skulder-surfing

De aflurer pinkoden ved f.eks. at se offeret over skulderen (det kaldes 'shoulder surfing' - skulder-surfing, red.), mens koden tastes ind. Der er også tilfælde, hvor man har udnyttet spejle i butikkens loft eller har filmet i smug med et mobilkamera. Kun fantasien sætter grænser. 

Rådet fra Tormod Christensen er at være opmærksom på at passe på dit korts pinkode.

- Vær opmærksom på, hvem der er omkring dig, når du bruger din pinkode og læg mærke til, om der er nogen, der udviser mistænkelig adfærd, når du har gjort det. Vi skal selvfølgelig ikke advare imod at hjælpe folk, der spørger om vej, men man skal være opmærksom, råder Tormod Christensen og opfordrer til, at vi også hjælper hinanden med at holde øje.