Dansk storvildtsjæger: Derfor er jagten så fantastisk - og vigtig

16x9
Jens Kjær Knudsen Foto: Scanpix

Løven Cecil mødte sin overmand i den amerikanske tandlæge og jæger Walther Palmer.

Løven Cecil mødte sin overmand i den amerikanske tandlæge og jæger Walther Palmer. Hvorvidt han var i god tro, da han skød den populære løve eller ej er stadig et åbent spørgsmål.

Det er for mange mennesker også et mysterium, hvordan man kan få sig selv til at skyde et dyr. Specielt dem, der er mere sjældne.

Den erfarne storvildtsjæger Jens Kjær Knudsen, formand for Nordisk Safari Klub, ser dog intet galt i den organiserede del af storvildtsjagten. Tværtimod.

- Det bedste, man kan gøre for storvildt, er at tillægge dem værdi. Er de ingen penge værd, er der intet incitament for de lokale til at passe på dem. De træder de lokales afgrøder ned, men det ser de indfødte igennem fingre med, når der er økonomi i de vilde dyr for dem. Uden den værdi ville de selv dræbe dyrene, spise dem og skabe landbrug med tamdyr i stedet for storvildt i deres område. Det er lokalbefolkning, der ikke har til dagen og vejen, og er der ingen penge i at passe på og bevare de vilde dyr, så har de intet incitament til at passe på dem, siger han til TV 2.

Storvildtsjagt skaber værdi
Jens Kjær Knudsen selv har deltaget i flere storvildtsjagt, og han tager ”kæmpe afstand” fra alt krybskytteri.

- Som jægere betaler vi for en license, inden man overhovedet tager af sted. Har du ingen licenser får du ikke lov at skyde noget som helst. De penge, vi betaler, går til bla at støtte bestandene af vilde dyr. For at opretholde en bæredygtig bestand. Alt hvad krybskytterne gør er totalt ulovligt, og desværre en følge af stor fattigdom, siger han.

- Man bestemmer ud fra et bæredygtigt synspunkt, om en vildtart kan bære, at man for eksempel tager en gammel han ud af bestanden i et specifikt område. Der tilstræbes altid at nedlægge gamle handyr.

Jens og alle andre jægere skyder kun, når der er givet lov af den lokale guide under jagten. Altid under ordnede forhold. I øvrigt deltager ofte mange lokale ansatte i sådan jagt, alle med hver deres job og ansvarsområde. De har et enormt kendskab til deres lokalområde. Intensiteten er stor. Du skal tænke over, hvad du laver. Hvordan du bevæger dig rundt ofte i rigtig mange dage, hele tiden have øje for sikkerheden for alle på jagten. Du jager på jorden imellem vilde dyr, der så let som ingen ting kan slå dig ihjel. Ofte kommer du ind på 20 meters afstand af eksempelvis elefanter. Det er meget forskelligt fra vortes hjemmelige jagter i Danmark, som ofte foregår fra et jagttårn, forklarer Jens Kjær Knudsen om sine mere end 100 jagter på 6 forskellige kontinenter.

- Der er rigtig mange faktorer, der gør det så spændende at gå på jagt i det store udland, bla Afrika og storvildtsjagt. Man kan sammenligne det med andre der rejser ud i verden med rygsæk for at komme tæt på naturen og lokal befolkningen og måske være en del af deres live for en periode. Det at bo sammen med en lokal familie, og komme tæt på deres liv og hverdag, er for mig en stor del af en jagtrejse uanset om det er i Nepal eller Uganda forklare Jens Kjær Knudsen

- Det går op i en højere enhed. 10 jægere kan sagtens års beskæftige 50 lokale i eksempelvis Cameroun i Afrika. Nogen tager sig af madlavning, rengøring, reparerer biler, veje, spore vildt, slagte  og så videre. Man skaber værdi for lokalbefolkningen, som er jægere af natur, siger han.

Kun uvidenhed skaber vrede
Jens Kjær Knudsen forklarer, at der kun er negative miner omkring jagten på de store dyr, når folk ikke ved nok om det.

- Jeg har altid kun mødt positive miner hos lokalbefolkningen. Man møder kun negativitet, når folk ikke ved, hvordan det foregår. Man må i EU ikke længere importere jagttrofæer af eksempelvis elefanter fra bestemte afrikanske lande, da nogen lande ikke fører nøje dokumentation og statistik med deres bestande af elefanter.  Det går ikke at drive jagt, når de lokale myndigheder ikke har styr på den del, siger den erfarne jæger.

Ingen licens, der internationalt udstedes af Cites,  ingen jagt. Sådan er reglerne, forklarer han. En del af pengene for licensen går via de lokale myndigheder til at sikre drift af vildtbetjente i  bla. naturreservaterne.

Charterferie med riffel

Alt foregår under ordnede forhold, når Nordisk Safari Klub medlemmer drager ud på jagter på fremmed grund.

Nogle jagtrejser kan sammenlignes med en charterferie. Man køber hjemmefra retten til at skyde specifikke vildtart, og får man dem ikke på kornet, er det bare synd. Så er pengene tabt – og det er ikke småpenge.

- Man køber en licens og en jagt. Det kan for eksempel være til én løve, én leopard, én hyæne og antiloper. Får du ikke skudt dem, er det blot en del af oplevelsen. Så må du afsted igen året efter, siger Jens Kjær Knudsen.

Han forklarer, at det, ganske naturligt, er de dyr, hvor der gives færrest licenser, der koster mest at få lov at nedlægge.

- Russere, amerikanere og folk fra de arabiske emirater betaler gerne over en million for at nedlægge et specielt dyr, for eksempel et næsehorn. Ellers koster en markhor i Pakistan omkring 700.000 kroner at skyde.

Også løver, elefanter, leoparder, brune bjørne og eksempelvis specielle Marco Polo-får er kostbare. En bjergjagt på vilde får koster ifølge Jens Kjær Knudsen fra ca. 20.000 dollars og opefter.