Ekspertens bud: 10 tegn på, at dit barn ryger hash

16x9

TV 2 kan i dag fortælle historien om Tina Elkjær, der har svært ved at få den rette hjælp til sin 15-årige søn, som jævnligt ryger hash. Men det er

TV 2 kan i dag fortælle historien om Tina Elkjær, der har svært ved at få den rette hjælp til sin 15-årige søn, som jævnligt ryger hash.

Men det er ikke alle forældre, der som Tina Elkjær har kendskab til sit barns hashmisbrug.

Rusmiddelkonsulent Lasse Larsens giver herunder sine 10 bud på, hvilke adfærdsmønstre du bør være opmærksom på, hvis du har en mistanke til, om dit barn ryger hash. De ti tegn kan nemlig være indikatorer, der kan tyde på, at den unge har et misbrug.

Trivsel

Hvis din søn eller datter holder op med at trives i skolen eller på fritidsjobbet, er det et typisk tegn på, at der er noget galt.

Humørsvingninger

Hvis den unge går fra at være i godt humør til pludselig at blive nedtrykt eller passiv, kan det være et tegn. Det hænger stærkt sammen med den unges trivsel.

Adfærd

Hvis din søn eller datter ændrer adfærd og eksempelvis holder op med at lave lektier eller ikke får passet sin dagligdag, kan det være et tegn.

Netværk

Hvis den unge pludselig får nye venner og omgangskreds, som han eller hun ikke vil fortælle dig om, kan der være noget i gære.
 

Dialog

Hvis den unge begynder at lukke af for dig og ikke selv fortæller om, hvad han/hun laver med sine venner og i dagligdagen.

Lyst

Hash kan tage lysten og glæden fra en. Hvis den unge går fra at have mod på hverdagen med et sundt aktivitetsniveau til ikke at have lyst til noget, er det er typisk tegn. Det kan være, hvis han/hun pludselig ikke går op i sin fritidsinteresse.

Målrettethed

Hvis du oplever, at din søn/datter pludselig ikke længere er målrettet med skolen, fritidsinteresser eller selve livet, kan det være et tegn.

Isolation

Går din søn/datter fra at tilbringe tid sammen med dig til at ville være alene, er det et signal om, at der måske er noget galt.

Grupper

Drenges hashbrug begynder ofte i de grupper, de omgåes med. De fleste stopper dog igen, når de kommer i gymnasiet, finder en kæreste eller andet, der kan tage deres tid. Du bør først blive rigtig bekymret, hvis de stadig er dem, der sidder tilbage i gruppen og sumper.

Miljøet

Pigerne begynder som regel at ryge hash, fordi de er tiltrukket af drengegrupperne, som ryger. Det er typisk, fordi miljøet er spændende. De fleste vil dog falde fra igen, men bliver de tilbage, er det ikke godt.

15-årige: Hash er noget, man skal prøve
Tilbage i april fortalte tre skoledrenge til TV 2, hvorfor de havde røget hash som 15-årige.

Felix Stray, Adam Woldmann og Sylvester Esteban hedder de tre drenge, som er enige om, at det er noget, man skal prøve.

- Man er nysgerrig, og man vil bare gerne prøve det. Det er ikke fordi, jeg syntes, det var specielt fedt. Vi ved jo godt, at det ikke er så slemt, så længe man ikke ryger hele tiden, forklarer Felix Stray, der har prøvet at ryge hash fem gange.

Herunder kan du i klippet høre de tre drenge fortælle mere om, hvorfor de har røget hash.

I faktaboksen kan du læse mere om unge hashrygere i Danmark..

  • Næsten 17.000 unge ryger hash dagligt eller næsten dagligt.
  • 40 procent af danske unge mellem 16 og 20 år har prøvet at ryge hash.
  • Godt 10 procent af de unge har røget hash inden for den seneste måned.
  • Særligt unge, der prøver at ryge hash, inden de fylder 15 år, har en højere risiko for at komme i farezonen for at blive afhængige end dem, der først begynder senere.
  • Hvis man begynder at ryge hash som teenager, er der risiko for, at blandt andet ens intelligens, indlæringsevne og hukommelse ikke kan genvindes fuldt ud.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Vidensråd for Forebyggelse.