Ny beregner: Nu kan far og mor selv regne boligkøbet ud

Der er kamp om de få lejeboliger, der er i de større byer, og når renten samtidig er lav, er forældrekøb derfor blevet et aktuelt emne for mange. A

Der er kamp om de få lejeboliger, der er i de større byer, og når renten samtidig er lav, er forældrekøb derfor blevet et aktuelt emne for mange.

Antallet af forældrekøb bliver ved med at stige, viser nye tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Det kan dog være svært at regne ud, om det overhovedet er en god idé at købe en såkaldt 'børnebolig'. Derfor har revisionsselskabet E&Y nu udviklet en beregner, der kan give svar på mange af de spørgsmål, som melder sig, når man er på boligjagt.

Med den nye forældrekøbsberegner kan du finde tre forskellige alternativer for forældrekøb, og du får samtidigt svar på, om et forældrekøb overhovedet er en fordel for dig, eller om barnet selv bør købe boligen. Det eneste, du skal bruge, er oplysningerne fra salgsopstillingen på den bolig, du overvejer at købe.

Med den i hånden kan du fodre beregneren med oplysninger om pris, finansiering og omkostninger, og få svar på, om det er en fordel at købe en lejlighed som et forældrekøb og udleje til barnet, eller om barnet med fordel selv kan købe lejligheden, lyder det fra Claus Pedersen, der er partner i E&Y.

- Samtidigt viser beregneren, hvilken beskatningsmetode, der vil medføre de laveste omkostninger for familien samlet set, siger han.

 

 

Når du har foretaget en beregning, er der en række andre ting, du også bør forholde dig til, lyder det fra Claus Pedersen.

- Inden et forældrekøb er der også andre praktiske forhold, som bør overvejes. Udlejning til eget barn er udlejning omfattet af lejelovens regler. Derfor bør man bl.a. undersøge, om udlejning overhovedet er tilladt i ejerforeningen, og der bør være en formel lejekontrakt mellem forældre og barn/børn, hvor vilkår og betingelser klart fremgår, siger han.