Farvel til p-bøder: Nyt system udbredes i Danmark

16x9
Fremtiden byder på langt færre p-bøder. Arkivfoto. Foto: Scanpix

Du kommer til at stå i kø ved kassen, eller mødet trækker ud...

Du kommer til at stå i kø ved kassen, eller mødet trækker ud... Du haster stakåndet tilbage til bilen, velvidende at du ikke har betalt for nok parkeringstid, og selvfølgelig ligger der en seddel under vinduesviskeren.

Eller du får samme hilsen som en dummebøde for at glemme p-skiven. 

P-bøderne kan koste op til 1.020 kroner og er nok nogle af de mest ærgerlige penge at skulle af med. 

Men en række nye parkeringssystemer er på vej til at blive udbredt i Danmark. Med dem vil p-vagterne komme til at kede sig, og bilisterne kan slippe for de forhadte parkeringsbøder. Det skriver Finans.dk

Kamera registrerer nummerplader
Firmaet OnePark har introduceret systemet AutoPay, der skal sikre, at man kun betaler for den tid, man rent faktisk parkerer. 

OnePark satser på at sprede AutoPay til hele landet. Det fungerer ved, at et kamera registrerer ens nummerplade, når man kører ind på parkeringspladsen. Når man skal betale, taster man sin nummerplade ind på betalingsautomaten, betaler for den tid, man har parkeret, og så tjekker kameraet også lige, at man kører ud fra pladsen igen. 

Glemmer man at betale kan man efterbetale, uden ekstragebyr, på en hjemmeside indenfor 48 timer. 

Danskerne kommer efter planen til at møde AutoPay ved sygehuse, lufthavne og shoppingcentre. 

Fremtidens parkering
Et andet firma, Apcoa Parking Danmark, har siden 2013 drevet lignende parkeringssystemer ved Odense Universitetshospital, Svendborg Hospital og ved storcentret RO's Torv i Roskilde. 

Apcoa forventer at åbne flere anlæg i løbet af året og udbrede systemet endnu mere de kommende år. 

- Vi tror på, at vores system kan være en af grundpillerne inden for fremtidens parkering i Danmark, siger adm. direktør Michael Christensen til Finans.dk. 

Apcoas system kaldes ANPR (Automatic Number Plate Recognition, red.). Det er et virtuelt bom-anlæg, der ligesom Autopay fungerer ved, at et kamera tjekker ens nummerplade, og at man taster nummerpladen ind på betalingsautomaten, når man vil forlade parkeringspladsen igen. 

Svært at huske nummerplade
Begge modeller gør nærmest p-vagter overflødige, og bilisterne slipper for bøder. De steder, hvor systemerne er indført, uddeles der kun bødelapper for parkering på handicappladser, brandveje og lignende. 

Forenede Danske Motorejere (FDM) er begejstret for de nye p-sysmeter. 

- Jo mere af den slags, desto bedre, siger juridisk chef Per Alkestrup til Finans.dk.

Det eneste umiddelbare problem ved modellen er, at bilisterne har lidt svært ved at huske deres nummerplade. 

Apps og qr-koder
Et anden løsning er parkerings-apps til mobiltelefonen som ParkMan, EasyPark og ParkPark. Sidstnævnte fungerer eksempelvis som abonnement i stil med dem, forbrugerne allerede har taget til sig, når det gælder musik, e-bøger og tv-serier.

Man installerer applikationen og betaler via sit betalingskort for eksempel 249 kroner om måneden. For det beløb kan man parkere i op til 25 timer. Og afhængig af, hvor længe man parkerer, kan man opnå op til 20 procents rabat.

Et klistermærke i forruden af bilen med en qr-kode fortæller p-vagten, at du har sørget for betalingen.

ParkPark er begyndte i Aalborg og dækker nu også Aarhus, Frederiksberg og 12 byer i provinsen. Senest har ParkPark lavet en aftale med København, hvor man nu også kan betale for sin parkering via abonnement.

Det har også længe været muligt at betale via en sms.