Iværksættere presses ud af Danmark: - Der mangler risikovillig kapital

Det er alt for svært at være en nystartet it-virksomhed i Danmark, fordi det er en udfordring at finde risikovillige investorer.  Sådan lyder budsk

Det er alt for svært at være en nystartet it-virksomhed i Danmark, fordi det er en udfordring at finde risikovillige investorer. 

Sådan lyder budskabet fra både eksperter, brancheforeninger og virksomhedsstiftere, som TV 2 har talt med.

- Vi skal simpelthen have stillet noget kapital til rådighed for de her små virksomheder, for ellers går vi glip af den næste maskinalder eller den digitale transformation, som man taler så meget om, siger Jan Damsgaard, professor på Copenhagen Business School.

En af dem der på forhånd afskrev Danmark som opstartsland for sin virksomhed, er Steffen Thilsted, direktør i Birdback. I stedet grundlagde han virksomheden på den anden side af Nordsøen.

-  Det var min klare opfattelse, at mulighederne var mere gunstige i England forstået på den måde, at der var en større og bedre adgang til risikovillig kapital. Det var en af hovedårsagerne for os tre danske foundere, til at starte ud i London i stedet for København.

- Lær af England
Siden 2007 er antallet af små og mellemstore virksomheder som har søgt og fået finansiering hos banker og sparekasser faldet fra 91 procent til 64 procent i 2014.

Ifølge Foreningen for Dansk Internet Handel har mange it-virksomheder svært ved at skaffe kapital, fordi investorerne bliver væk på grund af for høj beskatning i Danmark.

- Der er både iværksætterbeskatning, der er selskabsbeskatning og aktiebeskatning. Hvis du tjener 100 kroner, så har du omkring 33 kroner tilbage, når du betaler alle de skatter, der er i Danmark. Der er selvfølgelig også beskatning i udlandet, men ikke nær så hård, lyder det fra foreningens administrerende direktør Annette Falberg.

For direktør i Birdback, Steffen Thilsted, betyder de danske iværksætterforhold, at flere af hans medarbejdere nu er udenlandske i stedet for danske.

Han mener, at lovgiverne bør lære af, hvordan forholdene for iværksættere og investorer er i udlandet.

- I Danmark har vi ikke specielt mange af de her angel-investorer – det har du i langt højere grad i England. Det vil sige, at du har en masse privatpersoner, som går ind på et meget tidligt stadie i virksomheden og investerer kapital før der er omsætning eller på anden måde er en etableret virksomhed, siger Steffen Thilsted.

- Det mangler i Danmark. Det man har gjort i England er, at man har intensiveret, man har givet de engelske investorer et skattefradrag, så det er interessant for dem at investere i startups på det her stadie frem for andre aktiver, altså aktier eller andet, foreslår han yderligere.