Fremtiden er her: Betal med fingeraftryk - og hjerterytmen

16x9
I fremtiden kan du slippe for pinkoder og i stedet bruge fingeraftryk, iris eller hjerterytme til at bevise, du er dig. Foto: Mastercard

Det er snart slut med at skulle huske pinkoder, når du står ved kassen i supermarkedet og fylder kurven. I stedet for at taste en kode, sætter du e

Det er snart slut med at skulle huske pinkoder, når du står ved kassen i supermarkedet og fylder kurven.

I stedet for at taste en kode, sætter du en finger på dit betalingskort, som er i stand til at aflæse dit fingeraftryk. På den måde godkender kortet dig, inden du overhovedet har kontakt med Dankort-terminalen.

Torsdag præsenterede Mastercard sammen med Danske Bank og Zwype de nye betalingsformer ved er pressemøde, og ved testen af de nye kort blev betalingen gennemført på cirka et sekund. Det føles derfor som om, der praktisk talt ikke er ventetid ved terminalen.

Fingeraftrykket kommer først
I første omgang er det dit fingeraftryk, der kan bruges til at identificere dig. Den teknologi forventes at være klar inden for et år. Men det stopper ikke der. Inden for en kort årrække, vil vi se iris-, ansigts- og stemmegenkendelse og endda registrering af hjerteslag.

- Betalinger vil ændre sig mere de næste 5 år, end de forgående 50, siger Kim Kristian Humborstad. Han er grundlægger af norske Zwype, der står bag teknologien til det første betalingskort, som kan aflæse dit fingeraftryk. I Danmark samarbejder Zwype i første omgang med Mastercard. 

Betal op til 200 kroner uden pin
Teknologierne står nærmest i kø for at overhale hinanden. Fredag oplyste Rema 1000, at de fra 1. juli vil modtage den mobile løsning, MobilePay, i alle landets butikker, men foretrækker du kort frem for mobilbetaling, tilbyder Danske Bank et betalingskort, hvor du helt slipper for at skulle verificeres - på betalinger op til 200 kroner.

På den måde kan du betale uden at skulle have kortet ud af pungen. Det giver naturligvis nogle udfordringer med sikkerheden, men Jesper Nielsen, direktør for forretningsudvikling i Danske Bank, forsikrer, at det ikke kommer til at skabe problemer.

- Erfaringerne fra vores engelske bank viser, at der ikke er mere svindel med de kontaktløse kort, end med de klassiske betalingskort, hvor man skal indtaste pinkode, siger Jesper Nielsen til TV 2.

Kun lille værdi i svindel
I teorien vil det være muligt at scanne brugernes kort fra deres lomme, men de vil kræve, der er mindre end 10 centimeter mellem kort og kortlæser. 

- Man kan sige, at i forhold til, hvor lidt man kan svindle for, og hvor besværligt det er, så er der ikke meget værdi i det. Og skulle der alligevel ske svindel, dækker banken naturligvis.