Nye regler sparer danske elkunder 791 millioner kroner hvert år

Kaffemaskiner, der selv slukker, computere, der automatisk går på standby og mere energieffektive emhætter, ovne og kogeplader. Det bliver om nogle

Kaffemaskiner, der selv slukker, computere, der automatisk går på standby og mere energieffektive emhætter, ovne og kogeplader.

Det bliver om nogle år virkelighed for næsten alle danske forbrugere. EU har nemlig stillet nye krav til el-apparater, der potentielt kan spare danske forbrugere flere hundrede kroner om året, lyder det fra Benny Hebsgaard, der er energirådgiver i energiselskabet NRGi.

Formålet med de nye regler fra EU er at hjælpe danskere og andre EU-borgere til at nedbringe energiforbruget ved at stille krav til producenterne om mere intelligente el-apparater, som er mere energieffektive og selv slukker eller går på standby.

Det betyder nye apparater, der bruger mindre strøm, og derfor også en mindre elregning, vurderer han.

300 kroner hvert år
Ifølge Benny Hebsgaards beregninger vil de nye regler fra EU udløse en samlet besparelse på 791 millioner kroner, hvilket svarer til en gennemsnitlig besparelse på 300 kroner pr. husstand i Danmark.

Et eksempel på en af de mange el-apparater, der vil blive påvirket af de nye regler, er en de mest udbredte i de danske hjem: Kaffemaskinen. Fremadrettet skal de selv kunne slukke eller gå i standby senest 40 minutter efter endt brygning, og det vil betyde besparelser for rigtig mange, lyder det fra Benny Hebsgaard.

- Hvor meget man kan spare, afhænger af det enkelte el-apparat og forbruget, men man siger, at man i gennemsnit kan man spare 50 kroner om året hver gang, man slukker helt for et standby-apparat, siger han til TV 2.

Her er et par strømslugere
Også strømforbruget til computere, printere, tv, mikrobølgeovne med mere skal ifølge Benny Hebsgaard reduceres.

- En mikrobølgeovn kan koste 40 kroner om året i standby-strøm, mens en printer koster 200 kroner. Tager du en boremaskine med batteri, og lader du den stå til opladning hele tiden, koster den 200 kroner om året, siger Benny Hebsgaard.

En spillekonsol kan sagtens – afhængig af alder – koste omkring 200 kroner om året ved almindeligt forbrug. Det skyldes, at den bruger strøm på at holde sig klar til at modtage signal, hvis den ikke slukkes helt. Det samme gælder computere, printere og sågar dit tv, forklarer energirådgiveren.

- Fremover vil vi se, at disse apparater bliver udstyret med en strømstyring, der automatisk og hurtigst muligt sætter dem i netværksstandby, så det unødige forbrug elimineres, siger han.

Ud over krav til for eksempel kaffemaskiner og netværksforbundne apparater er der også krav om, at de mindst energieffektive emhætter, bageovne og kogeplader bliver fjernet for markedet og erstattes med langt mere energieffektive apparater på vej.

Øverst i artiklen kan du se, hvordan du kan spare penge i køkkenet