Olieproduktionen i Nordsøen styrtdykker: Danmark mister milliarder

16x9

Nordsøens status som et af statens helt store guldæg er i alvorlig fare. Olieproduktionen fra de modne felter i den danske del af Nordsøen er nemli

Nordsøens status som et af statens helt store guldæg er i alvorlig fare.

Olieproduktionen fra de modne felter i den danske del af Nordsøen er nemlig stærkt nedadgående, ligesom flere af de globale oliegiganter har lagt området på is som følge af stærkt faldende oliepriser og en ændring af afgiftssystemet for godt to år siden.

Det skriver Finans tirsdag.

Alene for Mærsks vedkommende forventer storbanken Nordea, at selskabets produktion vil blive mere end halveret; fra 60.000 tønder om dagen sidste år til godt 28.000 i 2024, hvilket vil koste staten mange milliarder i tabte indtægter.

I 2013 betalte den danske virksomhed sammen med sine to partnere i Nordsøen Chevron og Shell hele 16 mia. kr. i skatter og afgifter, men det beløb vil ifølge flere analytikere falde markant de kommende år, så staten dermed i værste fald går glip af op imod 8 mia. kr.

Samtidig har den britiske regering netop vedtaget en ændring af hele afgiftssystemet og reelt sænket skatten på olie med 10 pct. for at tiltrække flere olieinvesteringer i forsøget på at lokke de store olieselskaber til at investere der frem for eksempelvis i de danske farvande.

Hos den svenske investeringsbank SEB understreger Mærsk-analytiker Lars Heindorff, at man forventer et årligt fald i Mærsks produktion i Nordsøen på 5-10 pct. de kommende år.