PORTRÆT: Harrison Ford er også en eventyrer i virkeligheden

Harrison Ford havde egentlig lagt drømmen om at blive skuespiller på hylden, da George Lucas prikkede ham på skulderen og inviterede ham til en prøvef

Harrison Ford havde egentlig lagt drømmen om at blive skuespiller på hylden, da George Lucas prikkede ham på skulderen og inviterede ham til en prøvefilmning på rollen som Han Solo i sci-fi-projektet, der skulle komme til at gå under navnet "Star Wars".

Nogle af tidens store stjerne som Al Pacino og Burt Reynolds havde allerede takket nej til rollen. Det lød nok for underligt med rumskibe og lyssværd. 

Ford havde indtil da spillet nogle småroller, der ikke havde kastet noget særligt af sig. Så han begyndte i stedet at arbejde som tømrer. Men Hollywoods øjne faldt på den unge mand, da han byggede filmkulisser. And the rest is history, som man siger... 

Det er i hvert fald sådan myten går om en af filmhistoriens mest indbringende stjerner. Harrison Ford fik sit store gennembrud i den første stjernekrigsfilm fra 1977. Og senere har rollen som den eventyrlystne arkæolog Indiana Jones kun cementeret hans stjernestatus. 

Ford i en af sine mest kendte roller: Som globetrotter, arkæolog, læderjakkeklædt og ørkenstøvet - altid med en tyrepisk ved hånden – Indiana Jones. Dette er fra den seneste film i rækken, ”Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige” fra 2008.
Ford i en af sine mest kendte roller: Som globetrotter, arkæolog, læderjakkeklædt og ørkenstøvet - altid med en tyrepisk ved hånden – Indiana Jones. Dette er fra den seneste film i rækken, ”Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige” fra 2008. Foto: Scanpix

Hans film har sammenlagt indtjent langt over 30 milliarder. 

Og privat har den nu 72-årige Harrison Ford efter sigende haft næsten lige så meget action i sit liv, som i sine filmroller. 

Torsdag blev han såret, da han måtte nødlande sit lille veteranfly på en golfbane ved lufthavnen i Santa Monica, Los Angeles, på grund af motorproblemer. Skuespilleren er udenfor livsfare. Han er ifølge amerikanske medier skadet i hovedet og ansigtet, men forventes at komme sig fuldstændig efter ulykken. Hans søn, kokken Ben Ford, tweetede fra hospitalet, at faderen er "forslået, men okay".  

Ford nødlandede på en golfbane lige udenfor lufthavnen i Santa Monica, Los Angeles. Skuespilleren blev såret i hovedet og ansigtet, men er ifølge sin søn
Ford nødlandede på en golfbane lige udenfor lufthavnen i Santa Monica, Los Angeles. Skuespilleren blev såret i hovedet og ansigtet, men er ifølge sin søn "forslået, men okay". Foto: Scanpix

Det er langt fra første gang, Harrison Fords private liv har været lige så dramatisk som hans filmroller.

Manden med det skæve smil og den sammenbidte fure i panden har - på ægte Hollywood-førsteelsker manér - været gift med den 22 år yngre Calista Flockhart, kendt fra 90'er tv-serien "Ally", siden 2010. 

Harrison Ford (72) og hans hustru Calista Flockhart (50) ved sidste års Oscar-uddeling.
Harrison Ford (72) og hans hustru Calista Flockhart (50) ved sidste års Oscar-uddeling. Foto: Scanpix

Hollywoodskuespilleren fik flycertifikat, da han var i 50'erne. Og siden har han været en ivrig luftfarer både privat, og når han har kunnet hjælpe til i redningsaktioner. 

Nyhedsbureauet AP har samlet nogle af hans dramatiske og heroiske oplevelser: 

  • I 1964 kørte han for stærkt for at nå på arbejde i et stormagasin, da hans bil skred af vejen og ind i en telefonstolpe. Det gav ham det karakteristiske ar henover hagen. 
  • I 1983 skadede Ford sin ryg, fordi han insisterede på selv at udføre alle sine stunts under optagelserne til "Indiana Jones og Templets Forbandelse". 
  • I 1993 var det hans ben, der blev skadet under stuntarbejdet til filmen "Flygtningen". 
  • Harrison Ford styrtede ned med sin helikopter i 1999 under en træningsflyvning. Han slap dog uskadt fra det. 
  • I 2000 var Ford ved roret i et sportsfly, da vinden tvang ham til at nødlande på en lufthavn i Nebraska. Flyet "klippede" landingsbanen, og vingespidserne blev beskadigede. Men både Ford og hans passager slap uskadte. 
  • Samme år reddede han en kvindelig vandrer. Han samlede hende op i sin helikopter fra Table Mountain i Wyoming og fløj hende til hospitalet. 
  • Og året efter hjalp filmstjernen med at finde en spejder, der var faret vild i Yellowstone National Park. "Du har godt nok fortjent et duelighedstegn efter det her," sagde Ford, da han fløj den forkomne teenager i sikkerhed i sin helikopter. 
  • Så sent som sidste år måtte den aldrende filmhelt flyves med helikopter til hospitalet og opereres i benet, da døren til det legendariske Star Wars-rumskib "Millenium Falken" faldt ned over ham under optagelser til den kommende Star Wars Episode 7-film i et studie udenfor London. 
I den romantiske ”Seks dage og syv nætter” fra 1998 spillede Harrison Ford en pilot, der måtte nødlande på en ø udenfor Tahiti med Anne Heche.
I den romantiske ”Seks dage og syv nætter” fra 1998 spillede Harrison Ford en pilot, der måtte nødlande på en ø udenfor Tahiti med Anne Heche. Foto: Scanpix

Ifølge skuespillerens søn, Ben Ford, lever Ford Senior også stadig op til det indtryk, man har fået af ham gennem årene. 

- Far er okay. Forslået, men okay! Han er på alle måder den mand, du tror, han er. Han er en utrolig stærk mand, skrev Ben Ford på Twitter efter faderens ulykke torsdag.