22 personer fremstilles i grundlovsforhør: Sigtet for menneskehandel og bedrageri

16x9

22 personer bliver netop nu fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Lyngby, hvor de er sigtet for blandt andet menneskehandel og bedrageri af særli

22 personer bliver netop nu fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Lyngby, hvor de er sigtet for blandt andet menneskehandel og bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Det sker efter en stor politiaktion med kodenavnet "Hvepsebo" onsdag slog til ved 62 adresser, hvor i alt 95 personer blev anholdt. De 22 personer betegnes som bagmænd.

Af sigtelsen fremgår det, at en lang række af de pågældende personer er sigtet for i perioden fra 1. november 2013 til i går den 25. februar at have rekrutteret, transporteret og efterfølgende huset flere rumænske personer under primitive forhold. Alt sammen med henblik på udnyttelse af de pågældende rumænere.

Det fremgår samtidig, at bagmændene i samme periode har oprettet lån, kreditaftaler, købeaftaler mm. til en endnu ukendt værdi i rumænernes navne, som ikke havde givet samtykke og ikke kunne betale for de bestilte vare og lån.

TV 2's reporter på stedet fortæller, at man tager personerne ind en ad gangen for at høre, hvordan de forholder sig til sigtelsen, hvilket betyder, at fremstillingen formentlig vil forsætte mange timer endnu.

Efterforsket i fem måneder
De anholdte er fortrinsvis rumænske statsborgere, men der er også en mand af syrisk oprindelse, en dansk advokat og en dansk revisor blandt de anholdte, og politiet mener, at der er tale om en meget organiseret gruppe kriminelle. De to danskere er ikke blandt de 22 personer, der i dag blev fremstillet i grundlovsforhør.

Sagen har været under intensiv efterforskning i de seneste fem måneder i Task Force Indbrud, i tæt samarbejde med det rumænske politi, og efterforskningen har afdækket et omfattende kriminelt netværk, der med brug af de menneskehandledes identiteter har bedraget den danske stat (SKAT), banker, långivere og almindelig handlende for meget betydelige beløb.

Politiinspektør Karl Erik Agerbo har forklaret, at op mod 300 rumænere er blevet lokket til Danmark med løfter om job. Her har de blevet udstyret med nemID, CPR-nummer og en bankkonto, som bagmændene så har udnyttet til at oprette kreditkort og hurtiglån. De svindlede rumænere har fået omkring 500 euro om måneden at leve for - hvis de da har fået penge. Resten er gået til bagmændene.

I alt vurderer Karl Erik Agerbo, at bagmændene har svindlet for op mod 54 millioner kroner.