Ukendte optagelser af historisk skibsforlis: 844 druknede på få meter vand

De fleste kender den tragiske historie om luksuslineren Titanic, der for lidt over hundrede år siden sank til bunds, og tog 1.517 mennesker med sig i

De fleste kender den tragiske historie om luksuslineren Titanic, der for lidt over hundrede år siden sank til bunds, og tog 1.517 mennesker med sig i dybet.

Det er imidlertid de færreste, der husker den katastrofale kæntring af skibet SS Eastland på Chicago-floden - blot tre år efter Titanics skæbnesvangre møde med isbjerget.

Nu er der imidlertid dukket hidtil ukendt fotografisk materiale op fra det katastrofale forlis, der kostede hundredevis af mennesker livet. 

Druknede på få meter vand
Historien om skibet gik verden rundt, da det om morgenen den 20. juli 1915 kæntrede, imens det stadig lå for anker ved havnen i Chicago. En stor del af de 2.500 passagerer ombord, hvoraf mange var børn og teenagere, blev fanget under kæntringen.

I alt 844 mennesker druknede på knap syv meter vand, imens de forfærdede indbyggere i Chicago blot kunne se til fra havnekanten.

På to nyfundne sort-hvid optagelser kan man således se de bevægende billeder af et hårdtarbejdende redningsmandskab, der kæmper for at få skibet på ret køl. Imens skutter de gennemblødte overlevende sig i tæpper.

Optagelserne blev tilfældigt fundet af en historiestuderende ved University of Chicago, imens han var ved at gennemse nogle optagelser fra Anden Verdenskrig, fra EYE Film Institute i Holland.

Historikere fik gåsehud
Han sendte straks optagelserne videre til den historiske forening, Eastland Disaster Historical Society. Og de kunne knap tro deres egne øjne.

Det er nemlig de første optagelser fra SS Eastland, der nogensinde er blevet fundet.

- De seneste 16 år har vi ledt forgæves efter filmisk materiale fra forliset. Alle i foreningen fik gåsehud, da vi så det fantastiske optagelser, siger Ted Wachholz, formand for Eastland Disaster Historical Society til Daily Mail.

Det var en ulykkelig kombination af for mange passagerer og for tung last, der officielt blev givet som årsag til skibets forlis.

Efter bjærgningen blev SS Eastland solgt til den amerikanske flåde, der renoverede skibet og omdøbte det til USS Wilmette.

Du kan se de nyopdagede optagelser fra skibsforliset øverst i artiklen.