Thorning kræver handling på jorden efter fredsaftale

Efter forhandlinger natten igennem mellem stats- og regeringsledere fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig, blev der torsdag morgen indgået en aftale om våbenhvile for Østukraine begyndende den 15. februar.

Aftalen indebærer også en tilbagetrækning af tunge våben, som vil træde i kraft to dage efter, våbenhvilen begynder.

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig over aftalen, men der er fortsat lang vej igen, understregede hun før dagens topmøde i Bruxelles.

- Det, vi er optaget af, er selvfølgelig, at vi nu ser handling på jorden. Jeg tillader mig oven på den køreplan, der nu er lagt i løbet af natten, at håbe på, at vi nu vil se konkret handling på jorden. Det starter med en våbenhvile, derefter er der tilbagetrækning af våben, derefter må vi se skridt for skridt, om køreplanen bliver overholdt, og jeg tillader mig i dag at være forhåbningsfuld, siger hun.

Statsministeren vil ikke forholde sig til, om fredsaftalen samtidig betyder, at man skal droppe de næste planlagte sanktioner mod Rusland, der efter planen træder i kraft fra på mandag.

- Det er vigtigt, at vi nu hører vores forhandlere, hvordan de ser situationen. Og jeg vil lægge meget vægt på, hvordan de ser, at de næste skridt bedst kan tages, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det har tidligere været et ufravigeligt krav, at man ikke ændrer på grænserne, samt at Krim-halvøen skal tilbage til Ukraine. De krav har man fortsat, lød det fra statsministeren.

Aftalen skal derfor heller ikke ses som en blåstempling af, at man med våben i hånd kan opnå selvstyre.

- Det skal man ikke kunne i Europa. Man skal ikke kunne flytte grænser ved magt. Vi er et Europa, hvor vi handler ud fra ret og helt almindelige internationale regler, og det skal man også kunne fremover.

- Men nu er vi i en situation, hvor det er meget alvorligt i Ukraine, tingene er bare blevet værre og værre inden for de seneste uger, og det vi ser nu er først og fremmest en løsning, hvor vi muligvis kan få våbenhvile, fastslår Helle Thorning-Schmidt.