Fætter BR-ejere sender chokbølger gennem legetøjsmarkedet

16x9
Fætter-BR kan sammen med Toys'r'us blive eneste danske kilde til blandt andet Barbie-dukker Foto: Scanpix

Flere legetøjsbutikker frygter, at der vil opstå monopol hos de store legetøjsbutikker i Danmark, Fætter BR og Toy’r’us, der snart kan være de eneste,

Flere legetøjsbutikker frygter, at der vil opstå monopol hos de store legetøjsbutikker i Danmark, Fætter BR og Toy’r’us, der snart kan være de eneste, der kan sælge produkter fra legetøjsproducenterne Mattel og Hasbro i Danmark.

Der kan opstå monopol på flere specifikke legetøjsmærker, efter Top-Top har meldt ud, at de lukker deres grossistvirksomhed, der forsyner butikkerne i Norden med flere populære mærker. 

Det skyldes, at legetøjsmastodonten Top-Toy lukker Norstar, der er deres grossist-del af virksomheden, og som forsyner legetøjsbutikker i Danmark med populære varer som Mattels Barbie-dukker og legetøj fra Fischer Price. Det skriver Børsen.

Dermed lukkes forsyningen til de mindre og selvstændige legetøjsbutikker, mens det ikke går ud over de to store legetøjskæder herhjemme. De er nemlig ejet af Top-Toy, og når Norstar lukker ned, overgår de licenser blot til ejeren Top-Toy. De kan så fortsat forsyne deres egne butikker med de efterspurgte varer.

Netop det scenario får de mindre butikker, blandt andet Legekæden, til at frygte monopollignende tilstande.

- Jeg køber 30 pct. af mine varer hos Norstar. Jeg er nervøs for alle de licenser, som de sidder på. De bliver jo bare flyttet over til Top-Toy, siger Christian Vejby, som driver fire Legekæden-butikker i Nordjylland, til Børsen.  

I København driver Benjamin Preisler Herbst legetøjsbutikken Superhelten. Spørger man ham, deler man markedet i to, hvis monopolet på Hasbro og Mattel bliver en realitet.

- Det kan få kæmpestore konsekvenser. Vi ved ikke ret meget, men hvis Top-Toy sætter sig på agenturer som Hasbro og Mattel, så bliver det et monopol. Der er noget helt galt, hvis du kun kan købe Barbie-dukker i Fætter BR og Toys'r'us, siger han til Børsen.

Butikkerne må selv finde et alternativ
Det efterlader folk som Christian Vejby og Benjamin Preisler Herbst i lidt af et dilemma. For hvis de ikke kan få deres varer igennem Norstar, må de finde andre kanaler at sikre sig de efterspurgte varer igennem. Men Top-Toy vil ikke kommentere på, hvad der sker med de aftaler, deres Norstar-grossist har med mange leverandører.

Via firmaets presseafdeling oplyser de, at kunderne selv må tage kontakt til producenterne, hvis de vil have et svar på, hvordan de fremover skal få deres varer.

Det er dog ikke kun de mindre legetøjsbutikker, der kan få et problem. Også store aktører på markedet som supermarkedskæderne bliver ramt.

Her erklærer Mads Rye Christensen, indkøbschef for legetøj i Dansk Supermarked, dog, at han er villig til at købe direkte fra fabrikkerne og dermed gå udenom mellemleddet.

Top-Toy begrunder lukningen af grossistvirksomheden Norstar med, at koncernen vil strømline forretningen mere, end den er i øjeblikket. De vil fremover fokusere mere på detaildelen, hvor virksomheden som sagt ejer Fætter BR og Toys’r’us.

Norstar lukker officielt til nytår, men allerede nu er det kendt, at det koster 100 medarbejdere jobbet. Det bliver primært på hovedkontoret i Aarhus-bydelen Brabrand.   

 

 

Top-Toy og Norstar

Oprindeligt startet i 1963 under navnet K.E. Mathiasen A/S. Solgt til Top-Toy i 2009. 

Navnet blev ændret til Norstar senere, og sælger i dag legetøj til butikker, supermarkeder og netbutikker i de nordiske lande. 

Mange af legetøjsproducenterne har aftaler med Norstar. Blandt andet Mattel og Hasbro, der er et par af de helt store mærker på legetøjsscenen. 

Af Top-Toys omsætning på fire milliarder kroner udgør Norstar cirka 15 procent. 

Kilde: Børsen