Krigsveteran kræver lovændring: Vi er kastebolde

Kommunerne slås lige nu, om hvem der skal betale regningen for krigsveteraners ophold på særlige bosteder. Som reglerne er i dag, er der tale om et

Kommunerne slås lige nu, om hvem der skal betale regningen for krigsveteraners ophold på særlige bosteder.

Som reglerne er i dag, er der tale om et væsentligt "hul i loven", der fører til en usikkerhed om, hvem der skal betale for veteranernes forsørgelse. 

Veteran har forsøgt at få loven ændret
Krigsveteran og formand for veteranhjemmet på Frederiksberg, Dennis Dencker, foreslår nu derfor, at man ændrer loven, således at det altid er hjemkommunen, der betaler veteranens ophold. 

- Vi har forsøgt at få en lovændring således at hjemmekommunen betaler for veteranens ophold, således at veteranen ikke skal bekymre sig om det.

Som reglerne er i dag, er det kommunen med veteranhjemmene, der betaler for krigsveteranerne. Det betyder, at hvis en veteran flyttede fra eksempelvis Gentofte Kommune til Frederiksberg Kommune på et hjem for veteraner, så skulle Gentofte Kommune ikke have en eneste mønt op af lommen. 

Reglerne for veteraner adskiller sig dermed fra reglerne på andre områder, eksempelvis når det gælder voldsramte kvinder, der flytter ind på et krisecenter i en anden kommune. Her er det den fraflyttede kommune, der fortsat afholder udgiften til den enkelte borger.

De konservative kræver handling
De Konservative med formand Søren Pape i spidsen kræver politisk handling.

- Jeg synes faktisk, det er decideret pinligt for os allesammen, at den her situation er opstået. Der er tale om veteraner, om mennesker, som har set deres liv på spil for, at andre kan leve i fred og frihed, og så er det helt uacceptabelt, at de på grund af tekniske detaljer skal kastes rundt og ende i midten af et økonomisk slagsmål mellem kommunerne, siger Pape Poulsen til Berlingske.

Rod i loven stresser veteranerne unødigt
Ifølge formanden for veteranhjemmet på Frederiksberg, Dennis Dencker, så stresser den nuværende lov de tidligere veteraner unødigt. Det stresser veteranerne, at de ikke ved hvor de skal bo. Dennis Dencker fortæller desuden at flere af veteranerne er hjemløse.

- Det ville betyde rigtig meget for os at få loven ændret. Det vil betyde, at der bliver fjernet et unødigt pres som påvirker veteranerne. 

Der bor ifølge formanden lige nu fire veteraner på hjemmet på Frederiksberg. De fleste af dem er Balkan-veteraner, der går med grimme oplevelser fra fortiden. 

Der findes veteranhjem i fem af landets kommuner - Aalborg, Holstebro, Allerød, Frederiksberg og Fredericia Kommune.

Også socialminister Manu Sareen (R) kræver handling
Socialministeren erkender,  at der er et problem. Han er nu klar til at komme de berørte kommuner til undsætning ved at indføre økonomisk refusion mellem kommunerne.

Du kan se eller gense interviewet med Socialminister Manu Sareen her: