Massiv kritik af Thorning i Dalai Lama-sag: Hyklerisk, slapt og pinligt

Kritikken hagler ned over regeringen, der afviser at rulle den røde løber ud for Dalai Lama, når Tibets åndelige leder den 11. og 12. februar kommer til Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Det er »hyklerisk«, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke vil mødes med Dalai Lama, selv om hun lovede det, før hun blev statsminister, lyder kritikken fra både V, K, DF, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Udenrigsordfører Søren Pind (V) kalder det for »et løftebrud«, mens Nikolaj Villumsen (EL) anvender gloser som »slapt og pinligt«.

Afvisningen af Dalai Lama skaber også ballade i udenrigsminister Martin Lidegaards (R) politiske bagland.

- Det er forkasteligt, at man ikke vil møde Dalai Lama som et religiøst overhoved, der har modtaget Nobels Fredspris, siger Gustav Sieg Sørensen (R), medlem af partiets hovedbestyrelse til Jyllands-Posten.

Også hos Støttekomiteen for Tibet er man skuffede over afvisningen. Det fortæller formand Anders Højmark Andersen til TV 2 NEWS.

- Det ville være en oplagt mulighed for at sende et signal til Kina om, at vi faktisk støtter menneskerettigheder og tager det alvorligt, når vi selv kritiserer Kina for krænkelse af menneskerettigheder

- Folketinget har blandt andet opfordret regeringen til at arbejde for, at Kina selv møder Dalai Lama og går i dialog med ham om Tibets fremtid. Og når vi så ikke vil mødes med Dalai Lama, sender det jo et underligt signal, siger Anders Højmark Andersen.