Landmænd går konkurs med milliarder i gæld

16x9

En bølge af konkurser, tvangssalg og tvangsauktioner ventes at finde sted blandt danske landmænd i den kommende tid.

En bølge af konkurser, tvangssalg og tvangsauktioner ventes at finde sted blandt danske landmænd i den kommende tid. 11.000 landmænd skylder til sammen 362 mia. kr., og deres konkurser kan give efterdønninger i banksektoren.

Det skriver Berlingske Business.

Ifølge eksperters vurderinger vil omkring 1000 landmænd, og i værste scenarie op til 1800 landmænd, over de kommende to år blive nødt til at dreje nøglen om. I dag er mellem 15 og 16 pct. af de 11.000 landmænd, der er heltidsbeskæftiget i sektoren, insolvente.

Det er blandt andet resultatet af et vildt ridt i første halvdel af sidste årti i form af køb af ejendomme til skyhøje priser med gearing, dyre rente- og valutaswap og i fleres tilfælde investeringer i vidt forskellige projekter som vindmøller. Det skete med bankernes og realkreditinstitutternes godkendelse, men det er altså slut nu.

I dag er det ofte bankerne, der er med til at tvinge landmændene ud i en konkurs eller tvangssalg som følge af hævede bidragssatser. Det gør bankerne med henvisning til Finanstilsynets krav om, at bankerne skal have større sikkerhed.