Er det ok at omskære små drengebørn?

Er det ok at omskære små drengebørn? Jeg er i tvivl. Men jeg hælder mest til, at drengene selv må bestemme – når de er blevet 18 år. Nogle kalder det lemlæstelse, andre hygiejne, og andre igen kalder det et uskadeligt, men helligt religiøst ritual, der har været udført i årtusinder. Jeg er mest optaget af menneskers helt fundamentale ret til at bestemme over egen krop. Og her er dilemmaet, at forskellige rettigheder står over for hinanden. Den kulturelt eller religiøst betingede ret til at lade sin nyfødte dreng omskære. Eller barnets ret til at bestemme over egen krop.

Vi danskere rejser rundt i verden og tordner mod love og regler, der krænker menneskers krop og retten til at bestemme over den. Vi udsender bandbuller mod omskæring af piger i afrikanske lande. Vi himler op når voldtægt bruges som et systematisk våben i konflikter verden over. Vi skælder ud, fjerner støtte og pudser udviklingsministeren på lande, der ikke vil anerkende, at homoseksuelle har ret til deres seksualitet. Alt sammen sager som vi helt, helt nede i maven ved, at det er værd at kæmpe for – eller snarere imod.

Jeg gør det også selv. Bare inden for det seneste år har jeg talt om omskæring af piger med mennesker i Mali, om menneskerettigheder i Nigeria, børneægteskaber i Sydsudan - og om det hele i FN. Og med rette. Det er jo både brutalt, krænkende og afskyeligt.

Men vi må også gribe i egen barm. Hvis menneskets ret til at bestemme over egen krop er universelt, fundamentalt og ukrænkeligt. Ja så har vi et problem med drengeomskæring. Instinktivt vil jeg gerne respektere årtusinders religiøse skikke. Ikke fordi jeg fatter meget af det. Der er så mange religiøse og kulturelle skikke, som jeg ikke fatter en bønne af. Men af respekt for andre mennesker og deres tro og kultur.

På onsdag bliver jeg måske klogere. Der holder Folketinget og vores tværpolitiske netværk for retten til egen krop en høring. Vi har inviteret eksperter - alle mulige slags: Religiøse, lægelige, juridiske, etiske. Jeg håber, at vi politikere bliver meget klogere og mere afklarede om dette følsomme emne.

Jeg tror nu alligevel, at jeg ender med at være imod, at man skærer i små drenge, når der ikke er nogen som helst lægelig begrundelse for at gøre det. Jeg tror nu alligevel, at jeg ender med at mene, at det er et overgreb. Jeg tror nu alligevel, at jeg ender med at synes, at drenges rettigheder går forud for religiøse og kulturelle traditioner og ritualer. Men hvem ved - måske bliver jeg klogere på onsdag?

Mette Gjerskov er formand for Folketingets kønspolitiske netværk, der arbejder for retten til at bestemme over egen krop

http://www.tvaerpolitisknetvaerk.dk/

Mette Gjerskov

  • Hun er udviklingsordfører og formand for Europavalget
  • Har siden 2005 været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne.
  • Hun har haft flere ordførerposter hos Socialdemokraterne, herunder miljø- og klimaordfører, energiordfører, forbrugerordfører og hun været minister for fødevarer, landbrug og fiskeri