Fagbevægelsen åbner for mindsteløn

Toppen af den danske fagbevægelse åbner nu for første gang en mindsteløn i Danmark.

Toppen af den danske fagbevægelse åbner nu for første gang en mindsteløn i Danmark. Det fortæller formanden for Hovedorganisationen FTF Bente Sorgenfrey til TV 2 News.

Udenlandsk arbejdskraft øger presset på den danske løn, og derfor er der nu behov for en diskussion om mindsteløn, mener formanden.

Hidtil har toppen af fagbevægelsen ellers pure afvist idéen, fordi de ønsker lønforhold reguleret af arbejdsmarkedets parter i overenskomstforhandlingerne. Men gode erfaringer fra andre lande og en stadig større udbredelse af udenlandsk arbejdskraft - især fra Østeuropa - får FTF til at åbne for en diskussion om hvorvidt mindsteløn skal fastsættes ved lov.

- Vi er et i de eneste lande i Europa, der ikke har mindsteløn. Det betyder, at vi har svært ved at værne om social dumping, siger Bente Sogenfrey til TV 2 News.

Hun mener ikke, at der er en modsætning mellem overenskomster og mindsteløn.

- Vi har folk gående til 40-50 kroner i timen på nogle arbejdsfelter, der ikke er dækket af overenskomst. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, siger hun.

De lave lønninger presser lønningerne på de områder, som er dækket af overenskomst. Derfor han man blandt andet i Norge og Island indgået aftaler om mindsteløn med arbejdsmarkedets parter.

- Det nytter ikke noget, at man trækker en sæk ned over hovedet, og ikke vil diskutere ting som presser os andre steder fra, siger Bente Sorgenfrey.

Det er ikke kun kollegaerne i fagforeningerne, der er betænkelige ved mindsteløn. Dansk Arbejdsgiverforening kalder ifølge Business.dk udspillet for dødsstødet til den danske model, men den udlægning er FTF uenig i.

- Jeg har spurgt mine kollegaer i Norge og på Island, om de har fået sværere ved at forhandle, efter at de har fået en mindsteløn, og det siger de nej til. Det synes jeg, at man skal lytte til, også skal man tage ved lære af andre lande, siger Bente Sogenfrey.

Hun kalder samtidig mindsteløn for en nødløsning.

- Vi skal stadigvæk forsøge at organisere folk, for det bedste er altså at have aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Det her med mindsteløn er altså en nødløsning, men diskussionen skal altså tages.