Langballe: De er i spil som ny skatteminister

16x9

Når Helle Thorning inden for få dage præsenterer sin nye regering, så vil socialdemokraterne få en ekstra ministerpost i regeringen.

Margrethe Vestager tager til Bruxelles for at blive EU-kommissær, og det er en tung post, som traditionelt har tilhørt det største regeringsparti. Når den tilfalder de Radikale, så vil Socialdemokraterne skulle have en ministerpost, før kabalen går op.

Det samme skete i 2009, da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen udnævnte Connie Hedegaard til EU-kommissær. Her fik venstre som ”betaling” klima- og energiministerposten, der blev besat af Lykke Friis.

Ifølge TV2s politiske redaktør Anders Langballe, så vil den nye radikale leder, Morten Østergaard, overtage posten som økonomi- og indenrigsminister. Det efterlader en ledig post som skatteminister til Socialdemokraterne.

Smal rokade på tirsdag
Den radikale leder Morten Østergaard fortalte i dag søndag på et pressemøde, at alle radikale ministre bliver på deres ministerposter. Dermed skal en rokade kun gennemføres blandt Socialdemokraterne, og meget taler for, at der vil der blive tale om en smal rokade, vurderer Anders Langballe.

- Helle Thorning har ikke brug for et stort nyt hold. Hun har brug for stabilitet frem mod et folketingsvalg, og det taler for, at rokaden vil blive så lille som muligt, siger Anders Langballe.

Det efterlader to muligheder. Enten udpeger Helle Thorning en ny skatteminister direkte fra folketingsgruppen, eller også udpeger hun en nuværende socialdemokratisk minister til skatteminister, så der bliver en anden ministerpost, som skal besættes.

Ifølge centrale kilder i regeringen og partiet så vil rokaden blive gennemført på tirsdag, og der er særligt tre navne, der nævnes, som kan være i spil som ny Skatteminister.

Et medlem fra Morgenmadsklubben
Det er Skatteordfører Thomas Jensen, Erhvervsordfører Benny Engelbrecht og udenrigsordfører John Dyrby Paulsen.

Alle tre tilhører den såkaldte ”morgenmadsklub”, som er en af partiets tre kaffeklubber.

- De såkaldte kaffeklubber fylder meget hos Socialdemokraterne på Christiansborg, og her er det en helt klar opfattelse, at det er ”morgenmadsklubben”, hvor blandt andre Henrik Sass Larsen sidder, som står forrest i køen til at få en ministerpost. Fra den klub er der tre kandidater, som alle kan være i spil til posten som Skatteminister, siger Anders Langballe.

Loyal Thorning-støtte
Han vurderer, at Thorning gerne vil tilgodese en loyal støtte, som vil være driftssikker på posten, og som samtidig ikke vil promovere sig så meget skatteminister, som Morten Østergaard har gjort.

- Her er det vurderingen i partiet, at alle tre vil kunne gå ind og være driftssikker på posten frem mod næste valg. De har alle beskæftiget sig med de finansielle område, og de er loyale overfor den nuværende ledelse. Det taler for, at Thorning kunne udpege én af de tre til posten som skatteminister, siger Anders Langballe.

Thomas Jensen er partiets skatteordfører, og derfor allerede godt inde i stoffet. Han har tidligere arbejdet i LO, og sidder både i skatteudvalget og finansudvalget.

John Dyrby Paulsen er tidligere skatteordfører fra partiet og derfor også et oplagt valg. Han er nuværende Udenrigsordfører, og har tidligere været i spil til ministerposter. Derfor kan det altså være, at han nu står for tur.

Sidst er der Benny Engelbrecth, som er partiets erhvervsordfører. Han er en trofast Thorning-støtte, som har taget mange kampe for partiet i medierne.

Alle tre vurderes at være i spil. Derudover har partiets finansordfører og tidligere SFer, Jesper Petersen, også en god indsigt i området, men ifølge Anders Langballe, så er hans skifte fra SF til Socialdemokratiet for tæt på, til at han vil komme på Thornings liste.

Formegentlig bliver det afsløret på tirsdag, hvem der skal være regeringens nyeste minister.

Vestager er den første radikale kommissær

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager er den første politiker fra De Radikale, som bliver dansk EU-kommissær. Hun forventes at få en af de tunge poster i kommissionen.

  • Connie Hedegaard (K), kommissær for klima, 2009-2014
  • Mariann Fischer Boel (V), kommissær for landbrug, 2004-2009
  • Poul Nielson (S), kommissær for udvikling og humanitær bistand, 1999-2004
  • Ritt Bjerregaard (S), kommissær for miljø, 1995-1999
  • Henning Christophersen (V), kommissær for økonomi og finans (og næstformand for kommissionen), 1985-1995
  • Poul Dalsager (S), kommissær for landbrug, 1981-1985
  • Finn Gundelach, kommissær for landbrug, 1974-1981

 /ritzau/