Pres på Thorning før S-møde: 17.000 mister dagpengeretten i år

16x9
Helle Thorning er under pres fra både fagbevægelse, SF og Enhedslisten før sommergruppemøde. Foto: Scanpix

Antallet af mennesker, der mister dagpengeretten i år, ventes nu ifølge Verner Sand Kirk, direktør for AK Samvirke at blive på 17.000, og det er langt mere end forventet. Tidligere har beskæftigelsesministeriet forudset, at mellem 8.000 og 14.000 ville miste dagpengeretten i år, skriver Jyllands-Posten.

- Vores forslag er, at man lemper reglerne midlertidigt indtil Dagpengekommissionens rapport kommer i 2015. Ellers risikerer vi at komme op på 60.000, som har mistet retten til den tid, siger Verner Sand Kirk til TV2 News.

Og der bliver også lagt voldsomt pres på den socialdemokratiske statsminister Helle-Thorning Schmidt før partiets sommergruppemøde i Helsingør, der begynder i dag.

HK's formand Kim Simonsen er "ærgerlig over regeringens kurs".

- Der er nok nogle af mine socialdemokratiske venner i regeringen, der er lidt irriterede. Men vi repræsenterer vores medlemmer, og vi giver ikke sådan lige op, siger Kim Simonsen til Jyllands-Posten.

Også SF er klar til at øge presset på regeringen.

- Vi har tænkt os at gå til forhandlinger med kravet om at se på genoptjeningsperioden, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro afviser at "foregribe forhandlinger i pressen".

- Vi har lavet en betragtelig opblødning. Så der ikke er nogen, der står uden noget, siger Maja Panduro.

Dét handler dagpenge-striden om

  • Det var VK-regeringen, der sammen med de Radikale og Dansk Folkeparti i 2010 vedtog ændringerne af dagpengesystemer. Men det blev Socialdemokraterne, der sammen med De Radikale og SF stod for at gennemføre reformen.
  • Reformen halverer dagpengeperioden fra fire til to år, og samtidig fordobler den længden af den periode, man skal være i arbejde for at genvinde retten til dagpenge fra 26 til 52 uger
  • Langt flere danskere, end det oprindeligt blev anslået, har mistet retten til dagpenge, og reformen har mødt skarp kritik. Blandt andet fra Socialdemokraternes tidligere formand Mogens Lykketoft, der i marts kaldte den det hidtil "mest brutale angreb på Den Danske Model"
  • Både SF og Enhedslisten vil gerne have halveret genoptjeningsperioden, så den igen bliver på seks måneder som før reformen.