Parlamentarikere: Udpeg en kvindelig kommissær, Thorning

16x9
Skal Helle Thorning-Schmidt være EU-præsident? Lørdag får vi - efter alt at dømme - svar Foto: Scanpix/TV 2

Danmark kan få en tungere kommissærpost, hvis vi vælger at udpege en kvinde fremfor en mand som Danmarks næste kommissær.

Sådan lyder vurderingen fra flere danske Europa-parlamentarikere, heriblandt SF’s Margrethe Auken, som direkte mener, at det vil være ”pinligt”, hvis ikke statsminister Helle Thorning-Schmidt vælger at sende en kvinde til Bruxelles.

- Det er indlysende, at vi har mange kompetente kvinder, som man vil kunne foreslå, og det vil være fuldstændig pinligt, hvis Danmark ikke kan. Og det vil være godt for os dermed at få en central post, som vi også har haft det med Connie Hedegaard, siger Margrethe Auken med henvisning til den nuværende danske klimakommissær.

Få kvinder
tv2.dk kunne i går fortælle, at der blandt de foreløbigt udpegede kommissærer er langt flere mænd end kvinder. Det på trods af, at den nyvalgte Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har haft et erklæret mål om, at den nye EU-Kommission, der skal sidde de næste fem år, skal have en mere ligelig kønsfordeling end den afgående Kommission, hvor ni af 28 er kvinder.

Siden i går har en række yderligere lande udpeget deres kommissærer – blandt andet Italien, der peger på landets kvindelige udenrigsminister Federicia Mogherini, samt Spanien, der har udpeget den tidligere minister – og mand - Miguel Arias Cañete.

’Den politiske virkelighed’
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt deler Margrethe Aukens vurdering af, at den danske regering ved at udpege en kvinde vil kunne få en tungere kommissærpost.

- Det så vi også i 2004, hvor Danmark stillede med Mariann Fischer Boel, som fik landbrugsområdet. Det var en klar kvittering for, at man havde udpeget en kvinde. Og det gik jo så ud over Bertel Haarder på det tidspunkt. Der er ikke nogen tvivl om, at det har den effekt, og det bør regeringen selvfølgelig lægge vægt på, uanset om man så synes det er rimeligt eller ej, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Jeg hører selv til den skole, der synes, at det er de personlige kvalifikationer, snarere end de kønsmæssige og politiske tilhørsforhold, der er det vigtigste. Men der er ingen tvivl om, at den måde man gerne ser Kommissionen sammensat på, da vil det være en fordel for Danmark at udpege en kvinde.

Venstres Jens Rohde supplerer:

- Sådan er den politiske virkelighed. Og derfor kan man jo godt opfordre regeringen til det. Det vil give en dansk kommissær en større tyngde. Og jo færre kvinder, der er blandt de andre, jo stærkere vil kvindekortet være, siger han og understreger samtidig, at det taktisk vil være klogest for Danmark at afvente med at spille ud for at sikre sig en bedre forhandlingsposition.

- Jeg synes, Helle Thorning skal spille pokerspillet i øjeblikket. Og det handler om hele kabalen her, siger han med henvisning til at Thorning også angiveligt selv er i spil til en toppost – posten som formand for det Europæiske Råd.

- Hvis ikke ligningen kan gå op med en dansk rådsformand, så kan man spille det kort i den sidste ende.

Jens Rohde nævner også direkte Danmarks nuværende undervisningsminister Christine Antorini som et bud på Danmarks næste kommissær.

- Med den dagsorden, vi kommer til at skulle køre med - fokus på at gøre os konkurrencedygtige og være innovative - så tror jeg, Christine Antorini vil være et meget godt bud. Og hun er jo kvinde, så hun vil måske kunne få en central placering. 

EU-Kommissionen

EU-Kommissionen består af 28 Kommissærer – én fra hvert land. Kommissionen udskiftes hvert femte år. Den nuværende danske kommissær er Connie Hedegaard fra De Konservative, der blev udpeget af den daværende VK-regering. Hun har siden 2010 været EU’s klimakommissær.