Kontroversiel Ø-kandidat: Er ikke mere tosset end andre

16x9
Anna Rytter afviser støtte til voldelige organisationer Foto: Scanpix

Torsdag tog Enhedslisten hul på sin urafstemning om, hvilke kandidater, venstrefløjspartiet skal have opstillet til det næste folketingsvalget.

Valget har fået karakter af at være et valg for eller imod Anna Rytter, der også er medlem af Internationale Socialister (et revolutionært trotskistisk parti, red.) samt er blevet kritiseret af Pernille Skipper for at samarbejde med organisationer, som udøver vold.

Enhedslistens medlemmer skal stemme om, hvorvidt kandidatudvalgets liste med Anna Rytters navn på eller den alternative liste uden hendes navn skal være den, som vælgerne skal stemme ud fra ved næste folketingsvalg.

Om det valg siger hovedpersonen:

- Jeg har ikke nogen problemer med at være en af dem, der står i orkanens øje. Hvis man ikke er villig til det, så tror jeg ikke, at man skal stille op til sådan noget. Og jeg synes, vi har haft en helt o.k. proces, siger Anna Rytter til tv2.dk.

Under overskriften "Enhedslisten prøver at gemme ’landsbytosserne’ væk" har Information tidligere beskrevet Anna Rytter. Den karakteristik er Anna Rytter uenig i:

- Jeg synes ikke, at jeg er mere tosset end alle mulige andre.

Hun mener, at det er skudt helt ved siden af, når hun kritiseres for at støtte organisationer, som udøver vold.

- Jeg er pacifist, så det vil være fuldstændig absurd at påstå, at jeg på nogen måde støtter politisk vold. Jeg støtter ikke vold i det hele taget, siger hun.

En af de organisationer, der har været nævnt i forbindelse med Anna Rytter er Antifascistisk Aktion (AFA), der tidligere har været sat i forbindelse med vold.

- Vi deltager jo i en masse konkrete aktiviteter, hvor der deltager enkeltmedlemmer fra Antifascistisk Aktion, og en gang i mellem deltager de også som gruppe.

-Og der er det jo ikke sådan, at vi går rundt og kontrollerer, at hvis AFA er til stede, så vil vi ikke være der. AFA er jo ikke en organisation, vi skal tage afstand fra. Enhedslisten er ikke AFA, og AFA er ikke Enhedslisten. Vi har forskellige mål og forskellige holdninger, men derfor kan vi jo sagtens samarbejde omkring nogle af de ting, vi laver, siger Anna Rytter.

Skipper er kritisk
Enhedslistens folketingsmedlem Pernille Skipper udtalte efter partiets årsmøde midt i maj sig kritisk over for Anna Rytters kandidatur:

- Anna Rytter er kommet med nogle udtalelser, som bestemt ikke stemmer overens med Enhedslistens politik. Det må jeg meget klart slå fast. Enhedslisten går ikke ind for politisk vold og samarbejder ikke med organisationer, som udøver vold, sagde Pernille Skipper til Berlingske.

Også kvinden bag den alternative opstillingsliste, den uden Anna Rytter, er kritisk.

- Vi mener, at Anna Rytter er en kontroversiel kandidat, som er kommet med flere meldinger, som vi er uenige i, sagde medlem af Københavns Borgerrepræsentationen, Signe Færch, fra talerstolen i Øksnehallen ifølge Information.

Anna Rytter nægter, at hun samarbejder med nogen om vold, men hun bærer ikke nag over Pernille Skippers udtalelser.

- Jeg betragter Pernilles udtalelser som en tanketorsk, at hun ikke lige tænkte sig om, og at hun måske lige skulle have ringet til mig først. Men jeg skal ikke selv holde mig for god til at have sagt ting, jeg har fortrudt, så alt er tilgivet, siger hun.

- Ingen tvivl om min loyalitet
Som medlem af Internationale Socialister (IS) er Anna Rytter blevet kritiseret af Lasse P. N. Olsen, der er tidligere hovedbestyrelsesmedlem i partiet, for at være medlem af et parti, der ubetinget støtter Hamas og Hizbollah. Også selv om det indebærer overgreb og drab på civile.

I bloggen på det venstreorienterede medie modkraft.dk citerer Lasse P. N. Olsen også fra forslag vedtaget på IS’ landsmøde vedrørende partiets rolle i Enhedslisten.

- IS er i Enhedslisten, fordi Enhedslisten er den store port til venstrefløjen

- Vi vil derfor arbejde for, at der bliver formet en mere afklaret venstrefløj, som kan udstikke en alternativ linje til den officielle linje i Enhedslisten, står der.

Anna Rytter mener dog godt, at hun kan adskille sit medlemskab af IS med et kandidatur for Enhedslisten.

- Jeg har været medlem af Enhedslisten i 12 år og IS i to år, og jeg lægger mine politiske kræfter i Enhedslisten og ikke i IS, så der er ikke nogen tvivl om, hvor min loyalitet ligger henne, siger hun.

- Det er klart at, når jeg også er medlem af IS, så regner jeg da med også at fortælle dem, hvordan situationen er i Enhedslisten. Og på den måde har jeg også et bagland, siger Anna Rytter.

Så Enhedslisten er ikke platform til at fremme IS’ holdninger?

- Det giver slet ikke mening at sige. Der er ikke nogen modsætninger i mellem at være medlem af IS og Enhedslisten.

Det er der vel på nogen områder?

- Nej, det mener jeg sådan set ikke. Politik er jo en kampplads i den forstand, at der er rigtig mange aktive medlemmer, der har alle mulige holdninger på kryds og på tværs. Men når vi så kollektivt har besluttet en politik, så pakker vi selvfølgelig alle sammen alle vores kasketter ned. Og så er det det, der er Enhedslistens politik.

Kritiserer topstyring
Men selvom Anna Rytter gør meget ud af at tale uenighederne ned, erkender hun, at der er områder, hvor hun er uenig med flere af folketingskandidaterne. Et af dem er medlemsdemokrati.

- Der er forskellige opfattelse af, hvad man betegner som demokrati, så man kan sige, at partier kan være mere eller mindre centralistiske, og der er lige netop IS nok et af de mest demokratiske og mindst centralistiske i og med, at vi kender hinanden. Jo større en organisation vi har, jo sværere bliver det at være demokratiske og lettere at være centralistisk.

Er Enhedslistens medlemsdemokrati gået i den forkerte retning med den stigen vælgertilslutning?

- Jo, der er klart nogle udfordringer, og det hænger specielt sammen med, at jo større et parti bliver, jo mere bliver man nødt til at tænke i demokratiske strukturer og knap så meget i demokratisk kultur. Og derfor ser man de her ting med, at beslutningerne bliver mere centralistiske, og man et eller andet sted i gåseøjne kan sige, at der sker en form for magtfuldkommenhed.

- Og det er vigtigt at vi holder øje med det og bremser, når vi kan se, at her er der faktisk en centralistisk proces i gang, og nu bliver vi nødt til at lave vores struktur eller kultur om og trække i én mere demokratisk retning. Og det tror jeg, vi bliver nødt til at gøre i de kommende år. Det er der ikke nogen tvivl om. For der er sket en centralisering af magten, siger Anna Rytter.

Ønsker ikke offentlig debat
Tv2.dk har forsøgt at få en kommentar fra Pernille Skipper vedrørende Anna Rytters kandidatur, men hun er ikke vendt tilbage.

Signe Færch, der har lavet den alternative liste uden Anna Rytter siger:

- Jeg synes, det er fint, at vi har debatten internt i partiet, men jeg synes ikke, at man skal føre den valgkamp i medierne. Det er positivt, at vi har et medlemsdemokrati, siger Signe Færch til tv2.dk

Ved Enhedslistens årsmøde manglede Signe Færch og hendes støtter bare syv ud af de 345 stemmer for at opnå det krævede to tredjedelsflertal for den alternative liste. Det lykkedes lige nøjagtig ikke, og det er derfor, medlemmerne nu skal stemme.

Afstemningen løber frem til den 27. juni.

  • 36 år
  • Arbejder som socialarbejder
  • Byrådsmedlem i Odense for Enhedslisten fra 2005-2009
  • Bor med sin mand, der stammer fra Somalia
  • Konverterede til islam i 2006
  • Stiller, så frem hun bliver valgt, op for Enhedslisten til næste folketingsvalg i Østjylland