Bilderberg-deltager: Det snakker vi om på møderne

I dag mødes en gruppe af verdens mest magtfulde mennesker i Danmark.

Det er organisationen Bilderberg der frem til søndag holder sit årlige møde på Hotel Marriott i København. Gæstelisten tæller 140 politikere og top-erhvervsfolk fra blandt andet Google og Carlsberg.

Hvad der kommer ud af mødet er hemmeligt, men det er blandt andet situationen i Ukraine og dataovervågning, der er på dagsordenen i år.

Syv danskere deltager ved mødet - heriblandt Nato-chef Anders Fogh Rasmussen og Ulrik Federspiel fra Haldor Topsøe.

Sidstnævnte var i dag på besøg hos TV 2 NEWS, hvor han løftede lidt af sløret for, hvad der bliver talt om på de hemmelige møder.

- Der er sådan set ikke så meget hemmelighedskræmmeri, andet end at selve mødet er lukket – ligesom så mange andre møder. Jeres chefredaktion sender jo heller ikke live, når der diskuteres. Det eneste man ikke må, er at citere hvad denne og den anden og den tredje siger, fortæller Ulrik Federspiel.

Hvorfor ikke?

- Det må man ikke, fordi det er mennesker, som sidder i betydningsfulde stillinger. Lad os f.eks. sige, at BP’s øverste direktør, som kommer; hvis mødet var helt åbent, ville han jo ikke kunne sige, hvad hans forventninger var til olieprisen eller til BP’s forventninger til Shell-gas i USA. Hvis han nu sagde noget pessimistisk, så ville BP’s aktiekurs næste dag ryge ned og han ville få på puklen af sine aktionærer. Det gælder selvfølgelig også de tilstedeværende politikere, der nødig vil komme i krig næste dag, hvis de siger et eller andet, forklarer Ulrik Federspiel.

- Det er en meget åben diskussion, hvor folk taler i egen kapacitet og ikke i den stilling, de har.

Når Bjarne Corydon var med sidste år, var det vel fordi, han var finansminister og ikke fordi, at han var Bjarne Corydon?

- Det er korrekt, men når han sidder og taler, vil han kunne tale frit og prøve nogle ideer af – ikke fordi han sagde noget særlig dramatisk, men han vil kunne prøve nogle ideer af – uden at blive misforstået. Det gælder også de øvrige. Man kan sige, at det er sådan et frirum for de her mennesker, der til dagligt sidder og træffer beslutninger i et langt væk. Nu kan de sidde roligt i to en halv dag roligt og vide, at de er i afslappede omgivelser og diskutere emner, der både er kortsigtede og langsigtede – uden at det står i avisen bagefter, lyder det fra Ulrik Federspiel, der har været med ved Bilderberg-møderne siden 2000.

Hvad er Bilderberg?

 Hvad er Bilderberg?

Den lukkede klub for magtfulde mennesker Bilderberg holder møde i København. Se her, hvad klubben laver.

Bilderberg er en lukket klub for en lang række af verdens mest magtfulde mennesker. Der afholdes møder i hele verden - og nu er turen kommet til København.
 

 * Bilderberg-organisationen blev dannet i 1954 af blandt andre Hollands prins Bernard, den amerikanske bankmand David Rockefeller og Denis Healy, britisk politiker, der senere blev finansminister.
 * Organisationen er opkaldt efter et hollandsk hotel.
 * Formålet var at styrke båndet mellem Vesteuropa og USA i en tid, hvor der var kold krig og opgør med kommunismen. Metoden skulle være, at ledende politikere og andre fra USA og Vesteuropa hvert år skulle mødes for at tale uformelt om vigtige spørgsmål.
 * Kun inviterede gæster kunne deltage, og sådan er det stadig. Det er Bilderbergs styregruppe, der sender invitationer ud.
 * Der kommer typisk omkring 120-150 deltagere. Nogle gange kommer der deltagere uden for den officielle deltagerliste og er på konferencen måske blot en dag.
 * To tredjedele af deltagerne er fra Europa, resten fra USA. En tredjedel af deltagerne kommer fra det politiske liv, resten er fra erhvervslivet, universiteter eller andet.
 * Der vedtages ikke erklæringer, der stemmes ikke om noget, der udsendes ikke oplysninger om, hvem der har sagt hvad.
 * I København finder mødet sted fra 29. maj til 1. juni.
 * Samlet vil omkring 140 deltagere fra 22 lande deltage. Det drejer sig om politiske ledere og eksperter fra erhvervslivet, fra medier samt fra både finanssektoren og den akademiske verden.
 * Man skal blandt andet diskutere, om verdensøkonomien er på rette vej, skiftet i teknologien kontra arbejdspladser, den fremtidige demografi, Kinas politiske og økonomiske fremtid, Ukraine og andre emner.
 * Der har i tidens løb deltaget adskillige danskere i Bilderbergs møder. Til mødet i København er syv danskere inviteret - heriblandt Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsberg, Henrik Topsøe, formand for bestyrelsen i Haldor Topsøe, Jørgen Huno Rasmussen, formand for Lundbeckfonden og TryghedsGruppen og Natos generalsekretær, Anders Fogh-Rasmussen.
 * Tidligere har finansminister Bjarne Corydon (S), Mærsk McKinney-Møller, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og tidligere Dong-direktør Anders Eldrup deltaget.
 * Den konference, der finder sted nu i København, er Bilderberg-konference nummer 62.
 

Kilde: bilderbergmeetings.org
 

/ritzau/